RECENSIE: Justin Townes Earle - Nothing's Gonna Change The Way You Feel About Me Now

Cover Justin Townes Earle - Nothing's Gonna Change The Way You Feel About Me Now
recensie cijfer 2012-04-22 Er zijn maar weinig artiesten die de zin ”I hear my father on the radio, singing ‘take me home again’” geloofwaardig kunnen zingen. Justin Townes Earle kan dat, want zijn zingende vader is niemand minder dan Steve Earle. In hetzelfde nummer zingt hij ook overtuigend ” I’m skin and bones again”, want Justin Townes Earle is behoorlijk drugsverslaafd en ziet er ook zo uit. Wie deze onooglijke zanger onlangs heeft zien optreden weet dat, naast zijn ongezonde uiterlijk, de kwaliteit van zang en gitaarspel hier soms ook flink onder te lijden heeft.

Bij het beluisteren van zijn nieuwe album Nothing’s Gonna Change The Way You Feel About Me kunnen we constateren dat zang en gitaarwerk hier prima zijn! Justin Townes Earle heeft nu zijn vijfde album in zes jaar afgeleverd en elk album heeft een heel andere sfeer. Waar dat bijvoorbeeld bij Midnight At The Movies duidelijk folk was en later bij Harlem River Blues weer meer blues en rockabilly, is bij deze plaat ouderwetse soul de inspiratiebron. De opnames vonden plaats in een kerk en duurde slechts vier dagen. Daarbij is alles helemaal live en zonder overdubs ingespeeld. Dat ‘live’ geluid is goed te horen en het maakt de plaat tot een heel prettig geheel.

Op het album zijn mooie blazerspartijen, contrabas, lekker drumwerk, orgel en goed gitaarwerk te horen. De melodieën hebben een typisch soulgevoel en Justin Townes Earle zingt alle liedjes met de grootst mogelijke overtuiging. Zijn teksten zijn duidelijk autobiografisch en gaan over zijn verslaving, eenzaamheid en over de relatie met zijn ouders. Er staan alleen maar goede liedjes op de plaat, er is niet gekozen voor albumvulling. Op dit ijzersterke album zijn er ook nog verschillende hoogtepunten te vinden. Albumopener ‘Am I That Lonely Tonight’ is een rustige ballade met een prachtige tekst en heel mooi gezongen. Het swingende ‘Baby’s Got A Bad Idea’ is een heel krachtig uptempo nummer met een mooie pianosolo en lekkere blazers. ‘Down On The Lower East Side’ is een rustig en jazzy nummer dat door de band geweldig wordt gespeeld. Met ‘Won’t Be The Last Time’ komt Earle het meest in de buurt van zijn eerdere werk. Akoestisch gitaar, begeleid met een pedalsteel, viool en contrabas maken het meer folk, maar het nummer valt niet uit de toom. Afsluiter ‘Movin’ On’ is het beste nummer, met een heerlijke opbouw en een pakkende melodie.

Justin Townes Earle toont zich wederom een begenadigd songwriter en iemand die durft te vernieuwen en risico’s durft te nemen. Nothing’s Gonna Change The Way You Feel About Me Now is een geweldige plaat, vol met fijne liedjes.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Justin Townes Earle Label:Bloodshot Records
Cover Simon McBride - Nine Lives

Simon McBride - Nine LivesBluesrock in optima forma. Daarmee zou deze recensie in feite klaar kunnen...

Cover No Man's Valley - Mirror Image

No Man's Valley - Mirror Image Sommige mensen kunnen geen genoeg krijgen van de psychedelica van de jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT