RECENSIE: Gregory Alan Isakov - Appaloosa Bones

GAI
recensie cijfer 2024-01-28 Gitaar, banjo, ukelele, drums, piano, keyboard, synthesizer, orgel. Gregory Alan Isakov speelt ze op zijn achtste plaat allemaal. En dat is lang niet het enige opvallende aan Appaloosa Bones dat Isakov met achttien andere muzikanten maakte, waaronder Leif Vollebekk op de piano.

Wat er meteen uitspringt is opener ‘The Fall’. Isakov laat over het bereik van zijn stem geen onduidelijkheden bestaan. De eerste repeterende woorden zijn hoog: “The fall”, gevolgd door een laag “I keep stumbling back”. Dit kunstje herhaalt hij vaker, zoals: “All eyes on you now, on you” hoog, “We’re all holding our breath” laag. Waar het precies over gaat, blijft ongrijpbaar. Dat maakt dit nummer nog mooier.

Dat ondoorgrondelijke geldt voor meer nummers. Je wil ze vaker luisteren om te ontdekken wat Isakov aan je te vertellen heeft. Neem bijvoorbeeld ‘Feed Your Horses’, waarin het onbeantwoord blijft wat er nu precies is voorgevallen. Interessant ook of het spreekwoordelijke paarden zijn of niet, aangezien Isakov in Boulder (Colorado) een kleine boerderij runt. Waar het bij Bruce Springsteen, een naam die vaak wordt genoemd als je over Isakov leest, vaak wel helder is waar hij over zingt, moet je het bij deze multi-instrumentalist doen met wat snippers uit zijn romanhoofdstuk.

Naast de hoeveelheid instrumenten, kan het niet onbesproken blijven hoe de gitaren bespeeld worden. Luister vooral naar de opbeurende banjo in ‘Before The Sun’, het walsende ritme van ‘One Day’ of de solo in hetzelfde nummer. Niet zo’n bombastische, maar meer een tokkelsolo in indiefolkstijl.

Al met al bestaat Appaloosa Bones uit rustige nummers met weinig woorden en veel instrumenten. De muziek kabbelt voort. Het openingsnummer wordt niet meer geëvenaard. Het is wachten op een volgende plaat die dat voor ons doet.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Gregory Alan Isakov Label:Suitcase Town Music
Cover Milky Chance - Living In A Haze

Milky Chance - LIving In A HazeTien jaar geleden was het raak voor het Duitse Milky Chance . De twee heren...

Cover Bernard Hering - Out Of Thin Air

Bernard Hering - Out Of Thin Air De Zeeuwse Bernard Hering heeft met zijn nieuwste album Out Of Thin Air...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT