RECENSIE: Diamond Rugs - Diamond Rugs

Cover Diamond Rugs - Diamond Rugs
recensie cijfer 2013-04-30 Diamond Rugs wordt geïntroduceerd als een soort all-star band. Bandleden uit bands als Deer Tick, Los Lobos, Black Lips en Dead Confederate hebben deze gelegenheidsband geformeerd. Het klinkt alsof de heren een hoop schik hebben gemaakt met het album, maar om nou te zeggen dat het samenvoegen van deze muzikanten tot iets magisch heeft geleverd, nee.

De muziek op het album Diamond Rugs is ongepolijste, ruige en soms wat onvolwassen rock ‘n’ roll. Er zijn maar liefst 14 liedjes opgenomen door de heren. Met titels als ‘Gimme A Beer’, ‘Call Girl Blues’ en ‘Hungover And Horny’ wordt de toon duidelijk gezet. Deze heren zijn geen tieners meer (Steve Berlin is zelfs al 50+) en dat maakt de teksten hier en daar wel wat gênant. De sound is te vergelijken met de rock ‘n’ roll van Springsteen ten tijde van The River, alleen dan met een flinke teug punk (en flink minder poëtische teksten) en een beetje country. De bassen, gitaren, drums en zang worden bijgestaan door blazers,orgeltjes en nog veel anders, wat het geheel wel een stuk aantrekkelijker maakt.

Het rockende ‘Hightail’ heeft dat Springsteen- en Stones-achtige geluid: met een mondharmonica, geschreeuwde tweede stem en stuwende drums, maar het gaat niet lekker lopen. De pedal steel gitaar in ‘Gimme A Beer’ geeft een leuke draai aan het nummer, evenals de blazers, maar de zang is weinig interessant en het nummer verveelt snel. ‘Big God’ gaat flink los met een overdrive over de bas: lomp, snel en hard lijkt hier het credo en dat geldt eigenlijk wel voor het hele album.

Natuurlijk zitten er nummers tussen die wat beter te beluisteren zijn, zoals ‘Call Girl Blues’ met een fijne blazerspartij, een lekker tempo en een goede melodie. ‘Out Of My Own’ heeft een melodie en arrangement waarin je tientallen rocknummers kan herkennen; niet origineel, maar wel leuk om naar te luisteren. ‘Totally Lonely’ is een heel ander nummer en doet denken aan een Johnny Cash-liedje door de zangpartij en het arrangement. ‘Christmas In A Chinese Restaurant’ is natuurlijk al een goede songtitel. Het nummer zal ongetwijfeld geïnspireerd zijn op het bekende kerstliedje van The Pogues, maar kent alleen geen meezingbaar refrein. Het nummer bezingt een treurige Kerst in een Chinees restaurant en wordt begeleid op piano, met een saxofoonsolo halverwege en met een hartelijk gesproken ‘Merry Christmas’ op het eind.

Diamond Rugs is geen bijzondere plaat, ondanks het label ‘supergroep’. Het zijn rockliedjes met redelijk platte teksten en dito arrangementen.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Diamond Rugs Label:Pias
Cover Ntjam Rosie - At The Back Of Beyond

Ntjam Rosie - At The Back Of BeyondDe vermenging van Afrikaanse invloeden in Westerse popmuziek is door de grote...

Cover Franka De Mille - Bridge The Roads

Franka De Mille - Bridge The Roads Everyone has a story to tell… mine is how I bridged the roads. Met deze zin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT