RECENSIE: John Fullbright - From The Ground Up

Cover John Fullbright - From The Ground Up
recensie cijfer 2013-05-31 John Fullbright is een Amerikaanse singer-songwriter met een prachtig gruizige stem. Voor het album From The Ground Up ontving hij een Grammy-nominatie, waar hij de uiteindelijke winst moest laten aan Bonnie Raitt. Het bijzondere is dat John Fullbright, naast het schrijven en zingen van de liedjes, op dit album ook het leeuwendeel van het instrumentarium voor zijn rekening neemt. En dat doet hij zeker niet onverdienstelijk!

Met ‘Gawd Above’ zet Fullbright meteen de toon: een stevig bluesnummer met mondharmonica en een band. Het meer gedragen ‘Jericho’ is een stuk rustiger, maar ook daar kan hij goed mee uit de voeten: De band blijft stevig spelen en ook de zang blijft krachtig.
Het pianonummer ‘I Only Pray At Night’ is wel net iets te lief voor deze countryrocker, het blijft bij piano en zang en de tekst is wel erg zoet net als in het nummer ‘Nowhere To Be Found’. Gelukkig bouwt hij de spanning weer op met het bluesnummer ‘Satan and St. Paul’ dat klein begint met gitaar en zang, maar waarin de band snel genoeg bijvalt.

‘All The Time In The World’ is een lekker toegankelijk bluesnummer, gevolgd door het Randy Newman-achtige ‘Fat Man’. De nummers ‘Me Wantig You’ en ‘Forgotten Flowers’ zijn weer voornamelijk zang en gitaar, wat door zijn stemgeluid heel prettig om naar te luisteren is. Na het vlotte ‘Daydreamer’ wordt John in het laatste nummer ‘Song For A Child’ toch weer even emotioneel. Wederom alleen zang en piano, maar deze keer is het wel raak.

Een album wordt natuurlijk niet zo maar genomineerd voor een Grammy. From The Ground Up is een goed en afwisselend album. John Fullbright weet er echter toch niet in te slagen om je echt te grijpen. De stevige nummers missen wat overtuiging en de rustige nummers zijn soms wat te sentimenteel. Dat John Fullbright een artiest van formaat is in het Americana-genre, dat heeft hij met deze plaat echter wel bewezen.
Recensent:Rients Kuik Artiest:John Fullbright Label:Bertus
Cover They Might Be Giants - Nanobots

They Might Be Giants - NanobotsHet uit Brooklyn afkomstige They Might Be Giants kennen we voornamelijk van...

Cover Stevie Ann - California Sounds

Stephanie Struijk - California Sounds Amper negentien jaar oud was ze toen ze in 2005 haar debuutalbum Away From...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT