RECENSIE: Various - Far Out Bossa Nova

Far Out – Bossa Nova
recensie cijfer 2008-09-21 Sommigen kennen Far Out Recordings misschien wel van artiesten als Marcos Valle, Azymuth en Sabrina Malheiros. Far Out Recordings is een onafhankelijk platenlabel, gevestigd in Londen, dat zich bezighoudt met Braziliaanse muziek. Eén van de mooiste Braziliaanse muzieksoorten is bossa nova, wat zijn oorsprong vindt in Rio de Janeiro. De stijl werd in 1958 neergezet als een nieuwe trend, vandaar ook de Portugese vertaling: bossa nova. Far Out Recordings heeft een compilatie uitgebracht van de beste bossa nova nummers, veelal vertolkt door eigen artiesten, dit in verband met het vijftigjarige bestaan van de muzieksoort.

Een nummer dat meteen opvalt is ‘Keep An Eye On Love’. Hoewel het origineel van jazzvocalist Ernestine Anderson is, wordt het hier door Zeep wordt vertolkt, wiens versie ook in een Clarks reclame gebruikt is. De opgewekte stemming wordt gecontinueerd met Clara Moreno ft. Celso Fonsecas ‘Meu Samba Torto’, een rustig nummer, wat je zou kunnen horen in een Spaans restaurant als achtergrondmuziek. Een band wiens muziek ook niet zou misstaan in een restaurant, is Azymuth. Hun nieuwe album Butterfly is net uit en met ‘Pra Ze’ staat op deze verzamelaar een prachtig voorproefje. Door haar vader Alex, die bas speelt in Azymuth, begon Sabrina Malheiros al jong met piano spelen. Hoe ouder ze werd hoe vaker ze mee speelde met Azymuth. Op een gegeven moment was het moment daar dat ze haar eigen album op ging nemen. ‘New Morning’ ligt al een paar maanden in de schappen en ook loungetrack ‘It’s Too Late’ is daarop te vinden.

Hoorden we haar de verzamelaar ook al openen, met ‘Berimbau’ drukt Far Out-topper Joyce haar stempel nog eens extra op de cover. De instant feelgood stemming waarin je belandt tijdens het luisteren naar de cd, werkt zo goed dat deze continu op repeat blijft hangen. Far Out – Bossa Nova is een heerlijke plaat, waar eigenlijk alleen de beste bossa nova artiesten op staan.
Recensent:Kees de Jong Artiest:Various Label:Farout Recordings
Rose Kemp – Unholy Majesty

Rose Kemp - Unholy Majesty Rose Kemp is een folk-esque singer-songwriter met een zwak voor metal in...

Thievery Corporation – Radio Retaliation

Thievery Corporation - Radio Retaliation Het 12-jarige Amerikaanse duo Thievery Corporation staat bekend om de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT