RECENSIE: Various - Manush Music Vol. 1

Manush
recensie cijfer 2023-11-26 Het woord Manush betekent “mens” in het Bengaals, en is ontleend aan het woord Manusya dat uit het Sanskriet afkomstig is. Het wordt gezien als de verwoording voor de universele mens, zonder te onderscheiden in ras, geslacht of etniciteit. Op Manush Music Vol. 1 doen achttien verschillende artiesten een poging ons hier in dertien nummers een beeld van te vormen. Het gezelschap komt uit acht verschillende landen: Frankrijk, België, Spanje, Turkije, Marokko, Senegal, Armenië en India. Het levert een diversiteit aan geluiden op, dat een dwarsdoorsnede voor onze wereld vormt.

Vanuit het schiereiland Anatolië komen de levenslessen onze kant op, zoals gezongen door Emre Gültekin op ‘Aldanma Gönül’, waar hij door Eren Üren begeleidt wordt op saz. Het is een van de vijf bewerkingen van traditionele nummers die tot een lands folklore toebehoren. Daarnaast horen we eeuwenoude liefdesverklaringen uit Armenië (‘Dal Dala’) en Turkije (‘Çağiririm Dost’). Het traditionele liefdesliedje uit Zuid-Azië (‘Hrid Majhare’) is hier gearrangeerd door de Belgische Véronique Gillet. Haar inbreng op deze compilatie is groot: zij begeleidt Vardan Hovanissian op gitaar, terwijl die met zijn doedoek het Armeense slaapliedje ‘Yeraz’ nieuw leven inblaast.

Een van Gillet’s composities (‘Nordic Mood’) vormt de basis voor een ode aan de Senegalese spirituele leider Mama Khalifa Abacar. ‘Mama Sama’ wordt ingezongen door Moussa Niang, die eerder zijn stem leende aan de muziek van Toumani Diabate en Bassekou Kouyate. Op ‘Sy Demba Bouna’ eert hij Seydi Mouhamadou Moustapha Sy en Seydi Moustapha Yako Waral die hem en vele anderen maatschappelijke burgerzin bijbracht. Niet alle hommages zijn echter de moeite waard: ‘Smell Of India’, opgedragen aan zangeres Parveen Sultana wordt zo snerpend hard gezongen door Malabika Brahma dat het halverwege begint te irriteren. Gelukkig krijgt zij een herkansing op ‘Opar’ waar hij krachtige uithalen beter bevallen.

Er staat zoveel wereldmuziek op Manush Music Vol. 1, dat je je de koning te rijk voelt. Niet alles zal je aanspreken, maar er is enorm veel om uit te kiezen. Het kleurrijke Afrikaanse ‘Mira’ zal menigeen een grote glimlach op het gezicht toveren, waar anderen weer zullen genieten van de weemoedige klanken op ‘Wano’ of de klanken van de jadagan (een houten plankciter van het Khakass-Turkse volk, woonachtig op Russisch Siberië) op ‘Web Of Thoughts’ . Kortom voor elk mens wat wils.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Various Label:Xango Music
Cover Baul Meets Saz - Banjara

Baul Meets Saz - BanjaraBaul (Sanskriet voor zowel ‘goddelijk geïnspireerd’ als ‘gek’) zijn...

Cover Micah P. Hinson - I Lie To You

Micah P. Hinson - I Lie To You Wat de Spaanse zon al niet kan aanrichten… Toen Micah P. Hinson in dat land...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT