RECENSIE: Thievery Corporation - Radio Retaliation

Thievery Corporation – Radio Retaliation
recensie cijfer 2008-09-20 Het 12-jarige Amerikaanse duo Thievery Corporation staat bekend om de verschillende dansbare stijlen, die tot één geheel gecombineerd worden. In hun muziek horen we onder andere dub, acid jazz en bossa nova door elkaar, met vaak politiek getinte teksten. Er is samengewerkt met sterren als Norah Jones en Emiliana Torrini en hun nummers zijn gebruikt voor commercials, videogames en tv-series. Gezien het laatste dateerde van 2006, hebben de heren hard gewerkt aan wat nieuws, dat de naam Radio Retaliation heeft meegekregen.

Als de cd aangezet is klinkt er een luide sirene, die al snel overgaat in een exotisch deuntje, het is dan wel duidelijk dat we naar ‘Sound the Alarm’ luisteren. Hoewel dit nummer in het Engels gezongen is, horen we verschillende talen voorbijkomen op het album, dat maar liefst vijftien nummers telt. Het volgende nummer dat er uitspringt is ‘Radio Retaliation’. Met de dubachtige beat doet dit nummer denken aan ‘Underwater Love’ van Smoke City. Door de verschillende stijlen, vocalisten en talen ligt de eenheid van Thievery Corporation erg dicht bij wereldmuziek.

Met ‘Hare Krsna’ en ‘(The Forgotten People)’ heeft ook Radio Retaliation nummers, wiens titels direct aan een politieke of maatschappelijke interesse gekoppeld kunnen worden. Met ‘(The Forgotten People)’ wanen we ons even in een Indiaas level van Crash Bandicoot 3 op de eerste PlayStation. Dat geldt niet voor ‘Beautiful Drug’, dat door de triphop sound, zo van het nieuwe album van Tricky kunnen komen. Hoewel triphop goed dansbaar is, kunnen we op ‘The Shining Path’ onze heupen pas echt goed laten bewegen.

Hoewel alle nummers enigszins op elkaar lijken en de muziek al lang niet meer origineel of creatief is, blijft de muziek die Thievery Corporation maakt tijdloos. Zet er op een rustig moment van de dag eens een plaat van op, dan komt de muziek van het duo het beste tot zijn recht.
Recensent:Kees de Jong Artiest:Thievery Corporation Label:ESL
Far Out – Bossa Nova

Various - Far Out Bossa NovaSommigen kennen Far Out Recordings misschien wel van artiesten als Marcos...

Azymuth – Butterfly

Azymuth - Butterfly Samba doido noemen de drie heren van Azymuth hun muziek, ‘gekke samba’....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT