RECENSIE: Drive-By Truckers - Brighter than Creation's Dark

Drive- By Truckers – Brighter Than Creation’s Dark
recensie cijfer 2008-02-13 Drive- By Truckers is niet zo maar een countryrock band uit Athens, Georgia, het is een collectief van getalenteerde songwriters en muzikanten, die in wisselende bezettingen albums opnemen. De basis wordt gevormd door Mike Cooley en Patterson Hoods. Dit duo vormt al sinds de oprichting, midden jaren negentig de vaste basis . Met ruim 75 minuten is Brighter Than Creation’s Dark een behoorlijke kluif, maar wel een zeer aangename kluif, want vervelen doet Drive- By Truckers zelden.

Stevige countryrock wordt afgewisseld met meer rustige countryballads, de sfeer is altijd broeierig en soms melancholiek. Patterson Hood, Mike Cooley en nieuwbakken Shonna Tucker nemen afwisselend de leadvocalen voor hun rekening. ‘Two Daughters And A Beautiful Wife’ of ‘The Opening Act’ zijn rustige nummers, die doen denken aan Wilco’s laatste wapenfeit Sky Blue Sky. Het kan ook omslaan in venijn en hard gitaargebeuk zoals in het beklemmende, over de oorlog in Irak handelende, ‘That Man I Shot’. Een derde categorie songs zijn de meer lome amaricana nummers, zoals ‘Lisa’s Birthday’ of ‘Bob’. Bassiste Shonna Tucker, is de nieuwe troef van Drive- By Truckers, ze klinkt onheilspellend en broeierig op ‘The Purgatory Line’ en vuig en bitchy op ‘Home Field Advantage’.

Zo wordt het kader waarbinnen Drive By Truckers opereert vrij breed en loopt dat van Ryan Adams en Richmond Fontaine, via Wilco naar Lucinda Williams. Juist deze combinatie maakt het dat Brighter Than Creation’s Dark nauwelijks gaat vervelen en de volle 75 minuten blijft boeien. Natuurlijk zijn de uitstekende songs en smaakvolle muzikale inkleuring hier ook debet aan. Drive- By Truckers toont ook wederom aan een broeinest te zijn van creatief singer/songwriter talent. Het bood eerder al enkele jaren onderdak aan jongeling en multitalent Jason Isbell, die inmiddels solo het bejubelde Sirens Of The Ditch uitbracht. Shonna Tucker is de nieuwe troef en zij schreef een aantal songs voor dit album en dat blijkt wederom een prima zet te zijn.

Drive- By Truckers doet ook denken aan vervlogen tijden, soms aan Neil Young of aan een ander muziekcollectief uit een ver verleden: The Flyin’ Burrito Brothers. Bij Drive- By Truckers zijn vakmensen aan het werk en dat hoor je aan iedere noot en in ieder nummer. Men doet daarbij totaal geen concessies aan wie of wat dan ook en klinkt daardoor authentiek zonder oubollig te worden. De 19 nummers met een totale duur van meer dan 75 minuten hadden ook makkelijk twee albums kunnen vullen en dat was wellicht commercieel aantrekkelijker geweest. Alhoewel de vraag gerechtvaardigd is of het niet juist, in een sterk teruglopende markt van albumverkoop, verstandiger is om het zilveren schijfje zo optimaal mogelijk te vullen, zodat de koper voor de 20 euro in ieder geval waar voor zijn geld krijgt. Hoe dan ook zal de roots en countryrock liefhebber zich geen buil vallen aan dit zeer onderhoudende stukje vakwerk van Drive- By Truckers.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Drive-By Truckers Label:New West Records
This is Hell – Misfortunes

This Is Hell - MisfortunesDe New York hardcore scène (NYHC) heeft er weer een heftige band bij en dat...

Burn The Iris – Burn The Iris

Burn the Iris - Burn the Iris Uit Eindhoven ‘rockcity’ komt nu voortaan ook metalcore. Burn The Iris...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT