RECENSIE: Dave Rawlings Machine - A Friend of a Friend

Dave Rawlings Machine – A Friend Of A Friend
recensie cijfer 2010-02-08 Dave Rawlings zal als naam niet meteen veel belletjes doen rinkelen. Toch klinkt het album meteen vertrouwd en is er een vrouwenstem die wel meteen op erkenning kan rekenen. Gillian Welch blijkt deze vrouw te zijn. De Gillian Welch die meerdere prachtalbums op haar naam heeft staan en toen ondersteund werd door Dave Rawlings. Van Welch vernamen we al een hele tijd niets meer, maar nu is er dus een album van haar muzikale wederhelft Dave Rawlings, waarop zij ook nadrukkelijk een rol speelt. Onder de naam Dave Rawlings Machine brengt Rawlings het album A Friend Of A Friend uit.

‘Method Acting / Cortaz The Killer’, waarbij ‘Method Acting’ geschreven is door Conor Oberst en ‘Cortaz The Killer’ van de hand van Neil Young is, is een meer dan tien minuten durend hoogtepunt op dit album. Rawlings, die prachtig ingetogen op zijn akoestische gitaar tokkelt, en Gillian Welch, die met haar onmiskenbare stemgeluid haar stempel op het nummer drukt. Rawlings weet beide nummers tot een voortslepend geheel te maken dat de volledige tien minuten blijft boeien. Indrukwekkend en bijna virtuoos is ook het instrumentale overgangsstukje, nog altijd alleen twee akoestische gitaren en Rawlings en Welch die ouderwets rustig en bedeesd met alleen een akoestische gitaar de spanning weten op te bouwen.

‘Sweet Tooth’ komt misschien nog het dichtst bij het werk van Gillian Welch. De kenmerkende samenzang met hoge uithalen en de herhaling van teksten die ook in Welchs werk duidelijk aanwezig is, vieren ook in dit nummer hoogtij. Op A Friend Of A Friend wordt traditionele country en bluegrass (‘Sweet Tooth’ en ‘How’s About You’) afgewisseld met meer singer/songwriter songs, zoals ‘I Hear Them All’. Dit nummer, geschreven door Rawlings en Welch (het schrijversduo neemt ongeveer de helft van de nummers op deze plaat voor hun rekening) is een klein en prachtig ingetogen miniatuurtje. Opener ‘Ruby’ is één van de rijker georkestreerde nummers op dit album, een orgel, mooie strijkers en toch weer die weemoedige zang van zowel Rawlings als Welch die het nummer dragen.

Ondanks dat we nog altijd met graagte wachten op een nieuw album van Gillian Welch, is dit album van Rawlings een meer dan welkom zoethoudertje. Rawlings neemt uiteraard iets meer het voortouw dan op Welch’s albums, maar het samenspel en de samenzang van dit unieke duo maakt ook dit album tot een absolute aanrader voor de liefhebbers van het genre.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Dave Rawlings Machine Label:Acony
Framing Hanley - The Moment

Framing Hanley - The MomentNadat debuutplaat The Moment in 2007 niet de publiciteit opleverden waar ze...

Alex Malheiros & Banda Utopia - The Wave

Alex Malheiros & Banda Utopia - The Wave Easy listening jazz, bossanova, piano, samba percussie op een chille,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT