RECENSIE: Drive-By Truckers - The Unraveling

DB Truckers
recensie cijfer 2020-03-08 Het laatste studioalbum van Drive-By Truckers, American Band), dateert nog uit het pre-Trump tijdperk. Na de verkiezing van Trump heeft de band een paar jaar nodig gehad om op adem te komen en zich muzikaal en tekstueel te herpakken. En dat is gelukt. Op het nieuwe album The Unraveling klinkt Drive-By Truckers fel en strijdvaardig over het Amerika van nu en lichtelijk hoopvol over de toekomst met de op handen zijnde presidentsverkiezingen.

Drive-By Truckers is gezegend met twee frontmannen van formaat: Patterson Hood (zang en gitaar) en Mike Cooley (zang, gitaar en banjo). De rest van de band bestaat uit drummers Brad Morgan, bassist Matt Patton en alleskunner Jay Gonzalez (keyboards, gitaar, accordeon).

Op The Unraveling brengt Drive-By Truckers ons onvervalste southern- en countryrock met venijn in de teksten. De band bezingt het Amerika van nu: een vervallen en gespleten samenleving waarin christelijke waarden en hypocrisie hand in hand gaan. De arbeidersklasse wordt uitgebuit door het grootkapitaal, generaties gaan ten onder aan drugsgebruik en gezinnen worden uiteengerukt door de epidemie van wijdverbreid wapenbezit. Geen vrolijk beeld dus.

Het album opent dan ook toepasselijk met ‘Rosemary With A Bible And A Gun’. Opvolger ‘Armageddon’s Back In Town’ is een Springsteen-achtige rocksong. Op ‘21st Century USA’ geeft de band blijk van haar moeizame verstandhouding met de huidige tijdgeest: ”If Amazon can deliver salvation, I’ll order it upon my phone”.

‘Thoughts And Prayers’ is één van de hoogtepunten van het album. De stem van Patterson Hood schuurt hier dicht tegen die van Neil Young aan. De tekst is een getuigenis van een mass shooting en huiveringwekkend: ”When the carnage was over, you could hear the cellphones ringing, you could smell gun powder in the air, on the bloody ground LED’s were blinking, deliver us from evil, thoughts and prayers”. Het mag duidelijk zijn dat Hood geen fiducie meer heeft in het geloof: ”Stick it up your ass with your useless thoughts and prayers”.

‘Awaiting Resurrection’ is een geweldige afsluiter van een prima album. De trage beat en de ultra lome baslijn zorgen samen met het galmende gitaarwerk voor een desolate sfeer: ”Is there an evil in this world, yes there’s an evil in this world”.

Een eventuele herverkiezing van Trump heeft tenminste één voordeel. Het levert Drive-By Truckers genoeg inspiratie op voor een album dat minstens zo verbeten klinkt als The Unraveling. En daar hebben ze bij een herverkiezing van Trump vast geen vier jaar voor nodig!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Drive-By Truckers Label:Pias
Cover Mariana Semkina - Sleepwalking

Mariana Semkina - Sleepwalking Mariana Semkina kennen we als zangeres van Iamthemorning, het Russische duo...

Ledfoot

LEDFOOT - White Crow De naam Tim Scott zal weinigen iets zeggen. Ja, Chris Blackwell de grote...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT