RECENSIE: Various - New Wave Club Classx Box

Various Artists – New Wave CLUB CLASS.X
recensie cijfer 2010-01-16 Op 1 november jl. vond in de Ethias Arena in Hasselt de eerste editie plaats van Sinner’s Day; een zwaar aan de jaren tachtig verwante muziekavond, met een hoofdrol voor de new-wave. Onder meer The Human League, Gary Numan en Anne Clark traden die avond op. Naar aanleiding van deze eerste Sinner’s Day is er in samenwerking met EMI en Studio Brussel ook een 3 cd-box verschenen, die volledig in het teken staat van de new-wave. In 57 nummers verkennen de samenstellers het genre aan de hand van bekende namen en meer obscure bands. De echte genrefanatici zullen al een hele hoop van dit werk in de kast hebben staan, terwijl voor de muziekliefhebber die niet zo ingevoerd is in het genre, deze boxset misschien een al te lijvige kennismaking is met het genre.

Alle songs op deze verzamelaar zijn gemaakt ergens tussen 1977 en 1990. Bij beluistering van de gehele boxset valt op dat de samenstellers er een tamelijk brede interpretatie van het genre op na hebben gehouden en dat maakt deze verzameling juist ook wel interessant. Daarbij was en is het new wave genre, een genre dat vrij moeilijk te omkaderen valt. New wave was ooit een reactie op de punk(rock) en poogde intelligentere muziek te maken, met goede musici en een duidelijke donkere kant. New Wave was zeker in de periode eind jaren zeventig en de jaren tachtig een vergaarbak van bands die niet zo makkelijk binnen bestaande genres vielen te plaatsen.

Dan de box zelf. Een uitermate sobere vormgegeven box, zonder enige extra’s, alleen de 57 songs, van 57 verschillende bands. Bekende namen als Joy Division, Depeche Mode, The Cure, Simple Minds en The Stranglers komen voorbij en deze rits namen geeft al de diversiteit van dit album en ook van het genre in het algemeen aan. Ook is er aandacht voor de Duitse variant op de New Wave, de Neue Deutsche Welle. Bekendste exponent is hiervan natuurlijk Kraftwerk, maar ook meer obscure namen als Rheingold en Fehlfarben komen langs.

Deze boxset klinkt bij vlagen ook behoorlijk gedateerd en sommige bijdragen missen vandaag de dag enige vorm van urgentie. Juist de nummers die ook nu nog moeiteloos overeind blijven, zijn die van bands die de new wave ruimschoots overleefd hebben en vaak ook nu nog muziek maken. Een aanzienlijk deel van de bands die op deze compilatie zijn beland, waren ook gewoonweg eendagsvliegen die op de golven van de new wave bescheiden succes konden boeken, maar nu niet meer altijd veel toegevoegde waarde hebben. Zo is deze boxset zeker een mooi genreoverzicht, met ook veel bekende bands en soms tamelijk veilige songkeuzes, maar is het de vraag wat de echte doelgroep is voor deze boxset.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Various Label:2Sounds
Strike Anywhere – Iron Front

Strike Anywhere - Iron FrontDrie jaar geleden maakte Strike Anywhere de fans voor het laatst blij met...

Epica – Design Your Universe

Epica - Design Your Universe Het is Epica gelukt om na Within Temptation de bekendste gothic metal act...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT