RECENSIE: Drive-By Truckers - The New OK

Drive-by
recensie cijfer 2021-01-19 The New OK staat voor: het gaat goed met je ondanks Covid 19. De plaat is tot stand gekomen op afstand van elkaar, waarbij de groepsleden elkaar tapes stuurden met als resultaat The New OK. Vorig jaar kwam The Unraveling uit en met die plaat waren ze net aan het touren toen alles werd stil gelegd door Corona.

Drive-By Truckers heeft altijd tot de puntjes verzorgde fysieke uitgaves met prachtig herkenbaar art work. Zanger Patterson Hood geeft ditmaal zelfs tekst en uitleg over de totstandkoming van de plaat en over de nummers. Als de platenindustrie de plaatverkopen weer willen laten stijgen dan moet dit de norm worden. Heerlijk om te lezen en te luisteren tegelijkertijd. Patterson sluit af met “See you at the rock show” want hobby's heeft hij niet en hij mist het leven on the road. Thuis zitten is absoluut niet zijn ding. Drive-By Truckers had daarnaast nog veel materiaal liggen van de vorige opnamesessie. The New OK is dan ook een combinatie van nieuw materiaal en dat van de vorige sessie.

‘The Unraveling’ klinkt nonchalant, zoals Neil Young dat ook vaak doet. Verder lekker rauw smerig, rommelig en onverzorgd. ‘Tough To Let Go’ is een fraai stilistisch nummer, niet te druk; maar wel vol en krachtig qua sound. ‘The Perilous Night‘ gaat over de chaos en tegenstellingen in the USA van de afgelopen jaren. Ook Poetin met zijn invasie in de Oekraine komt aan bod, om het wat breder te trekken dan alleen de USA.‘Sarah’s flame’ is er een om te skippen, maar ‘Sea Island Lonely’ is daarentegen een lekker loom nummer met een meedeinbeat en fraai koperwerk. De onderliggende boodschap is: denk aan elkaar want we voelen ons wel eens vergeten.‘The Distance ‘ is lekker bombastisch, zoals we Drive-By Truckers kennen.

Hoogtepunt van de plaat is ‘Watching The Orange Clouds’ dit nummer is geschreven een week na de moord op George Floyd. Muzikaal klinkt het vriendelijk en ontspannen. Het contrast met de tekst kan niet groter zijn. “There is heads getting bashed and teargas”, zingt Patterson Hood. “It’s too late to try for shelter as the helicopters give it away”. Ja dat harde beeld kennen we van de USA. De plaat eindigt met een heerlijk toetje; de Ramones-cover ‘The KKK Took My Baby Away’. Je zou zweren dat Joey Ramone meezingt. Een heerlijk eerbetoon aan de Ramones en stiekem ook wel het tweede hoogtepunt van de plaat.

Het dertiende studioalbum klinkt vertrouwd. Er zijn geen bijzondere, nieuwe muzikale wegen die men inslaat. Missie geslaagd. Temeer dit een plaat is die de tijdgeest van 2020 goed weergeeft. Het is goed dat we dit Covid 19 jaar muzikaal ook goed vastleggen op The New OK.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Drive-By Truckers Label:ATO Records
Bluesbones

The Bluesbones - Live On StageAlsof ze een sterk voorgevoel hadden van wat er zou gaan komen werd in het...

Cover Denhollander - Birth Of A Lifetime

Denhollander - Birth Of A Lifetime Remco Den Hollander was altijd al een buitenbeentje. Als enig kind van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT