RECENSIE: Idlewild - The Collection

Idlewild – The Collection
recensie cijfer 2010-08-03 In Schotland zijn ze één van de grootste rockbands en in het gehele Verenigd Koninkrijk kan de band op veel erkenning rekenen. Buiten het Britse eiland valt de belangstelling van Idlewild wat tegen. Eerder al verscheen een verzamelaar van Idlewild onder de naam Scottish Fiction: Best Of 1997-2007, toen ter eren van hun 10-jarig bestaan. Nu is er The Collection, een overzicht van de bands favoriete tracks in de jaren 1997-2005, de jaren dat men bij EMI onder contract stond.

The Remote Part uit 2002 is verreweg het meest succesvolle album van Idlewild geweest. Des te vreemder is het dat slechts drie songs van dit succesvolle album deze compilatie hebben gehaald. Ook drie songs komen van het tweede Idlewild album, Hope Is Important. Vijf tracks zijn afkomstig van het uit 2000 stammende 100 Broken Windows. En ook vijf tracks zijn afkomstig van hun laatste album dat bij EMI werd uitgebracht, het uit 2005 stammende Warnings/Promises. Tot zo ver de statistieken.

Wat opvalt aan deze compilatie is dat het niet simpelweg een overzicht is van alle singles, maar dat men er voor gekozen heeft om ongeveer de helft te vullen met singles en de andere helft met albumtracks. Daarbij is men (misschien bewust) op zoek gegaan naar de wat stevigere rockkant van de band, waarbij de meer melodieuzere rocksongs ook niet vergeten worden. ‘Idea Track’ is zo’n stevigere albumtrack, die vooral onder fans een favoriet is. Misschien wel hun bekendste song en grootste hit (mede bekend geworden door fifa2003), ‘You Held The World In Your Arms', staat dan weer niet op deze compilatie.

De rock van Idlewild zit ergens tussen R.E.M (luister maar eens naar ‘I’m Happy To Be Here Tonight’), Pavement en Blur. Echter bereikt men nergens het niveau van genoemde bands. Daarvoor lijkt Idlewild te weinig geraffineerd en ook te weinig authentiek. The Collection is daarbij een aardige compilatie, die als voordeel ten opzichte van het in 2007 verschenen overzicht heeft, dat op The Collection ook de albumtracks aan bod komen die geen single zijn geweest. Deze compilatie laat misschien ook wel mooi horen waarom het nooit tot een echte wereldwijde doorbraak voor Idlewild is gekomen. Het is allemaal aardig, maar het wordt nergens heel goed en de muziek is daarbij te doorsnee om echt te kunnen beklijven.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Idlewild Label:EMI Music
Rowland S. Howard - Pop Crimes

Rowland S. Howard - Pop Crimes Rowland S. Howard is niet meer. De zanger en songwriter, die bekend werd...

Cypress Hill – Rise Up

Cypress Hill - Rise Up De hoogtijdagen van Cypress Hill lagen vooral in het begin van de jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT