RECENSIE: Sneaks - It's A Myth

Sneaks
recensie cijfer 2017-04-25 Het debuut van Sneaks, Gymnastics, was een plaat van slechts veertien minuten. De opvolger It’s A Myth die nu uit is, is met achttien minuten een stuk langer, maar zou voor de meeste artiesten niet meer dan een EP zijn. Toch is het een volwaardig album met tien, weliswaar korte, maar intrigerende nummers. Het lijken in eerste instantie minimalistische elektronische composities met simpele bijna 8-bit achtige melodieën, maar na herhaaldelijk luisteren ontwaar je de post-punk en new wave invloeden.

Want Eva Moolchan, de dame achter Sneaks, verstaat het om compacte liedjes te schrijven waar een hypnotiserende kracht van uitgaat. Enkel gewapend met een drumcomputer, een baslijn en haar stem tuigt ze haar composities op. Meestal zingt ze op een hele luie, laid back manier over de repeterende beats en groovy bas, wat bijvoorbeeld in ‘Looks Like That’ goed te horen is. Ze past daarbij de kracht van herhaling uiterst effectief toe, waardoor de nummers in je hoofd gaan rondtollen.

Daarbij weet ze ook pakkende hooks en melodieën toe te voegen, zoals in ‘Hair Slick Back’ waarin steeds een fijn baslijntje de kop opsteekt. Nummers als ‘Devo’, met een heldere bas, en het openingsnummer ‘Inside Edition’ zijn uiterst compact maar daardoor juist doeltreffend. Het is dan ook helemaal niet erg dat ze het zo kort houdt. Wanneer Moolchan haar liedjes en platen langer zou maken, zouden ze juist aan kracht inboeten en lang niet zo effectief zijn.

Een verzameling liedjes als It’s A Myth is hoogstwaarschijnlijk niet voor een groot publiek weggelegd, maar voor wie het een kans geeft valt er genoeg te ontdekken. Het is kort, maar krachtig, waardoor je de schijf met gemak een paar rondjes achter elkaar kan afspelen om de kracht ervan te ervaren.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Sneaks Label:Merge Records
Cover Porter Ray - Watercolor

Porter Ray - WatercolorGeboren in East Seattle met een heftige jeugd en tienertijd komt Porter Ray...

Cover Jurgen Burdorf - Straight Up Guitar

Jurgen Burdorf - Straight Up Guitar Jurgen Burdorf komt in 2017 met zijn tweede album vanuit zijn eigen studio...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT