RECENSIE: Mikal Cronin - Seeker

Cronin
recensie cijfer 2019-12-26 Onlangs was alleskunner Mikal Cronin nog op bezoek met Ty Segall, de garagerocker die hij vaak vergezelt op zijn wereldwijde avonturen. Hij speelde toen twee geweldige avonden in het Patronaat met Segall en liet daar weer zien, wat voor veelzijdig muzikant hij is. Gelukkig heeft hij regelmatig ook tijd voor solowerk en Seeker is alweer zijn vierde worp. Tien rijk georkestreerde liedjes vinden we hierop terug.

Cronin laat op zijn solowerk de ruige garagerock los en laat zich meer van een popkant zien, waarbij het liedje centraal staat. Hierin laat hij zich tevens door zijn vele werkgevers inspireren en horen we allerlei genres voorbij trekken. Daarnaast horen we bijvoorbeeld ook Tom Petty terug in ‘Show Me’. Daaraan vooraf gegaan was ook al het opbeurende ‘Shelter’ te horen, waar de weelderige strijkers het nummer glans geven. Deze strijkers horen we op Seeker toch al veelvuldig voorbij komen.

Misschien is deze plaat minder consistent dan de voorgangers en zijn niet altijd alle nummers even goed. Toch hebben veel van Cronin’s liedjes iets rustgevends, een troostende arm om je schouders. Het is meestal muziek waarin je je heerlijk kunt wentelen, al zal het wat ruigere ‘I’ve Got Reason’ je wel even wakker schudden. Ieder liedje heeft wel een fraaie gitaarvondst, waarbij het vaak in de kleine dingen zit. Een fraai riedeltje hier, een flinke sneer daar, telkens hoor je wel even een speelse gitaar doorklinken.

Het maakt van Cronin’s muziek een ontdekkingsreis en toch altijd weer een genot om naar te luisteren. Seeker is niet zijn beste of meest toegankelijke plaat geworden. Toch is het een typische MIkal Cronin plaat waarin al zijn kwaliteiten samen komen tot een fijne verzameling liedjes. In Februari is hij in Bitterzoet te Amsterdam te bewonderen wat een absolute aanrader is.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Mikal Cronin Label:Merge Records
Cover Moon Duo - Stars Are The Light

Moon Duo - Stars Are The LightHet Amerikaanse Moon Duo bestaat uit echtpaar Ripley Johnson (zang en...

Cover Black Marble - Bigger Than Life

Black Marble - Bigger Than Life Tetris , de smiley, GPS, Depeche Mode, de super soaker, het world wide web...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT