RECENSIE: Azymuth - Butterfly

Azymuth – Butterfly
recensie cijfer 2008-10-07 Samba doido noemen de drie heren van Azymuth hun muziek, ‘gekke samba’. Toch is deze achtste studioplaat, Butterfly genaamd, uiteindelijk minder spannend dan dit predicaat doet vermoeden. De grijze mannen van deze jazzformatie brengen met dit album een hommage aan legende en collega Herbie Hancock, die met zijn compositie ‘Butterfly’ hoge ogen gooide. Azymuth bestaat uit bassist Alex Malheiros, toetsenist Jose Roberto Bertrami en Ivan Conti zorgt voor de percussie. Overigens dragen ze ook allemaal bij aan de – enigszins beperkte – zangpartijen. Al sinds de vroege jaren ’70 verdienen ze hun muzikale sporen in het opbloeiende Rio De Janeiro met hun eclectische mix van fusion, jazz en samba. Toch knap, al bijna veertig jaar in het vak en nog steeds creatief. ‘Our Creativity comes from the soul and music is like chocolate. The more you eat the more you want.’, Aldus Ivan Conti.

Butterfly staat bol van weinig spectaculaire, maar lekker in het gehoor liggende Braziliaanse schwung die het prima zal doen in de koffie- en theetenten bij jou in de buurt. Laat ik het zo zeggen, wanneer ik dit op de hoek van de straat voorgeschoteld krijg, ben ik niet te beroerd om een eurootje in de gitaarkoffer te mikken. En dergelijke donaties doe ik niet vaak dus dat zegt heel wat. Naast de drie vaste leden van de band is er een megalijst van wel 15 gastartiesten die het geheel mogen voorzien van strijkarrangementen en andere handenarbeid. Met name Arthur Verocai is een ongekend meester in het opleuken van te kale albums, zo ook hier. Dit deed hij ook op het tweede album van Sabrina Malheiros, dochter van bassist Alex Malheiros. Uiteindelijk blijkt Sabrina’s New Morning (lees hier de recensie) een stuk opwindender te zijn dan deze achtste Azymuth; van deze veteranen verwacht je toch meer. Het voelt allemaal te routineus en weinig vernieuwend aan, misschien de vloek van de ouderdom?

Butterfly, kleurrijk als de vleugels van een vlinder en spectaculair als een potje snooker, het is het net niet. Daarbij is het natuurlijk nooit leuk om te horen dat je dochter in dezelfde genretak een beter album aflevert dan jij.
Recensent:Martijn Arendshorst Artiest:Azymuth Label:Farout Recordings
Thievery Corporation – Radio Retaliation

Thievery Corporation - Radio RetaliationHet 12-jarige Amerikaanse duo Thievery Corporation staat bekend om de...

Uli Jon Roth – Under A Dark Sky

Uli Jon Roth - Under a Dark Sky Uli Jon Roth (echte naam: Ulrich Roth) zal wel altijd als ex-Scorpions...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT