RECENSIE: Thievery Corporation - It Takes a Thief

Thievery Corporation - It Takes a Thief
recensie cijfer 2010-10-08 ‘It Takes a Thief’ verscheen in 1999 als track op het DJ Kicks album van Thievery Corporation. Anno 2010 verschijnt een album met die titel, It Takes a Thief, waarop het gelijknamige nummer - voor de duidelijkheid - niet te vinden is. Wat het album wel bevat, is een verzameling nummers, in het afgelopen decennium verschenen op de albums van Thievery Corporation. Een ‘best of’ album, geselecteerd door Rob Garza en Eric Hilton, samen het brein achter ‘the corporation’. Niet omdat ‘the corporation’ er de brui aan geeft - er wordt momenteel juist weer gewerkt aan een nieuw studio-album - maar omdat de heren het gevoel hadden dat het tijd was voor een retrospectief album, een samenvatting van hun werk van het afgelopen decennium.

Het duo Garza en Hilton draait alweer even mee. Iets langer al dan het afgelopen decennium, waar dit album inderdaad een afspiegeling van vormt. In 1995 begon hun samenwerking als Thievery Corporation, en in 1996 kwam hun eerste album Sounds from the Thievery Hi-Fi uit. Met dit album wisten ze hun eigen stijl te definiëren, gemixt uit wat ze hoorden in het clubleven en in stijlen als dub, bossa nova en jazz, gestoeld op een sterke loungebasis. In de loop der jaren hebben de twee heren - zowel op de diverse albums als tijdens optredens bijgestaan door een scala aan vocalisten, percussionisten en andere muzikanten - deze stijl doorontwikkeld.

Naast voorgenoemde muziekstijlen, zijn ook regelmatig oosterse invloeden in de muziek terug te horen, zoals in het intro van ‘Lebanese Blonde’, een nummer met zangeres Pam Bricker, dat op album The Mirror Conspiracy stond. Het nummer was tevens te horen op de soundtrack van de film Garden State, en kan nu worden teruggevonden op It Takes a Thief. Andere featuring artists die we op dit best of-album horen terugkomen, zijn ‘reggae MC’ Sleepy Wonder (het nummer ‘Warning Shots’) en de Persische zangeres Lou Lou (‘Shadows of Ourselves’). Op het lieve, gevoelige ‘Until the Morning’ horen we Emiliana Torrini terug.

‘The Passing Stars’, het laatste nummer van het album, waarop we opnieuw Pam Bricker horen, is het enige nummer dat niet eerder op een album van Thievery Corporation verscheen. Wel stond het in 2007 op een compilatie waarmee Artsen Zonder Grenzen gesteund werd. It Takes a Thief biedt zeker een mooi overzicht van ‘the corporation’ in het afgelopen decennium, maar veel spannender dan dat is het ook niet. Wie de muziek al kent kan dus beter wachten op dat nieuwe studioalbum waar momenteel aan gewerkt schijnt te worden. Voor wie de afgelopen vijftien jaar volledig gemist heeft hoe de muziek van Garza en Hilton klinkt, is dit waarschijnlijk een mooie kennismaking.


Eerdere recensies van Thievery Corporation:
- 20-09-2010: Babylon Central;
- 20-09-2008: Radio Retaliation.
Recensent:Ike Breed Artiest:Thievery Corporation Label:Rough Trade Records
P-A-U-L – Gunshot Lullaby

P-A-U-L - Gunshot Lullaby P-A-U-L is een Amerikaanse blues band afkomstig uit Detroit. Blues is...

Osunlade  ‘Occult Symphonic’

Osunlade - Occult Symphonic House is een religie - dat weten we allemaal, als liefhebbers van het genre....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT