RECENSIE: Elvis Presley - A Boy From Tupelo: The Complete Recordings 1953-1955

Elvis
recensie cijfer 2017-09-18 Aan compilatiealbums van het fenomeen Elvis Presley is er geen gebrek. Het verleden bracht ons diverse albums met herziene of uitgebreide varianten van bestaande tracks. Logisch: de vraag naar werk van de King is anno 2017 nog steeds gigantisch.

1953-1955 markeert het begin van de opnames van Elvis Presley, en daarmee het ontstaan van een legende. De 3cd-box A Boy From Tupelo bestaat uit de (over)complete opnames van Elvis in deze periode. Van de befaamde ‘Sun Sessions’ tot recent ontdekt livemateriaal; het verzamelalbum is voor muziekliefhebbers goud en voor Elvis-fanaten een absolute parel.

Eind 1953 liep een jongen uit Tupelo het kantoor van Sun Records in. Met zijn eigen geld hoopte hij studiotijd te kopen om een tweezijdig plaatje op te nemen. “Voor mijn moeder”, zou hij hebben gezegd. Begin 1954 neemt de charismatische tiener op eenzelfde wijze twee nummers op. Niet veel later wordt Elvis uitgenodigd door het hoofd van Sun, Sam Phillips, om het een en ander in te zingen. Een ster was geboren.

De vier zelfbetaalde tracks vormen samen de zogenaamde ‘Memphis Recording Service Acetates’ en openen disk één van A Boy From Tupelo. Hierna vervolgt de plaat met het imposante werk van Elvis tijdens de Sun Sessions, met tracks zoals ‘Harbor Lights’, ‘Blue Moon of Kentucky’ (inclusief RCA single versie), ‘You’re a Heartbreaker’, ‘I’m Left, You’re Right, She’s Gone’ (inclusief langzame versie) en ‘Mystery Train’. Het baanbrekende ‘That’s All Right’ zou het begin van een nieuw muziektijdperk inluiden…

Naast deze officieel uitgebrachte opnames, heeft Elvis in ’53 – ’55 zijn stembanden vaker laten klinken. En zelfs de King moest wel eens een plaatje opnieuw inzingen (omdat zijn meesterlijke begeleidingsband ook wel eens een foutje maakte). Disk twee bevat diverse Sun-outtakes en is dan ook met name voor fans interessant. Tot slot is op disk drie divers livemateriaal te horen van befaamde concerten en radio-opnames gedurende deze periode. A Boy From Tupelo sluit af met een nooit eerder uitgebrachte live-versie van ‘I Forget to Remember to Forget’, dat recent werd ontdekt.

De geluidskwaliteit is subliem: Elvis klinkt beter dan ooit. En als de opnames nog niet genoeg zijn om de King weer voor even tot leven te roepen, dan kan er altijd nog een blik geworpen worden op het 120-pagina tellende illustratieboekje. Hierin worden op chronologische wijze de beginjaren van de grootste rockartiest ooit geschetst.
Recensent:Niel Verstegen Artiest:Elvis Presley Label:Legacy
Cover The Isley Brothers & Santana - Power Of Peace

The Isley Brothers & Santana - Power Of PeaceHet is een interessante combinatie; meestergitarist Carlos Santana samen...

Roach

Papa Roach - Crooked Teeth Een stap terug in de tijd. Dat was ook de bedoeling van de mannen van Papa...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT