RECENSIE: Various - Johnny Cash: Forever Words

Cash
recensie cijfer 2018-05-23 Op Johnny Cash: Forever Words zijn een flink aantal onbenutte gedichten, teksten en brieven van Johnny Cash omgezet naar muziek. De CD is daarmee het meest recente eerbetoon in een lange stroom materiaal die na Cash zijn dood op tafel is komen te liggen. Op de plaat tonen onder andere John Mellencamp, Elvis Costello en Cris Cornell hun respect voor de grote Johnny Cash.

De verzamelaar is niet het beste uit het postume repertoire van Johnny Cash, maar de teksten zijn mooi. Aan de arrangementen lijkt beperkter aandacht besteed. Dat resulteert in enkele missers. De dames van I’m With Her pogen van ‘June’s Sundown’ een nummer in de beste traditie van de Appalachia regio te maken. De viool klinkt vol belofte, maar de dames weten op dit nummer de belofte niet in te lossen. ‘Spirit Rider’ is met haar verhalende, introverte manier een Johnny Cash nummer zoals hij deze in de laatste jaren van zijn carrière op had kunnen nemen. Jamey Johnson zingt het nummer op deze verzamelaar. De Amerikaanse countryzanger heeft niet de kracht die Johnny Cash had. Daarmee wordt het liedje helaas een duizend-in-één-dozijn nummer.

Uitzonderingen zijn er gelukkig ook. Dochter Rosanne Cash speelt met ‘The Walking Wounded’ een prachtig nummer. Rosanne zingt kalm en de steelgitaar voegt op de achtergrond veel sfeer toe. Het is een nummer dat prima op de American Recordings had gepast. De bijdrage van Chris Cornell is de laatste opname voor zijn dood. Met zijn kenmerkende uithalen heeft Cornell echt iets toe te voegen aan Johnny Cash: Forever Words. Langzaam bouwt het nummer zich uit met dreigende ritmes. Op de plaat een hoogtepunt, verder zal het nummer snel wegzakken in het oeuvre van Chris Cornell.

Jonny Cash: Forever Words is een sympathiek project geworden. De muzikanten doen de oude teksten van Johnny Cash prima eer aan. Het is helaas niet gelukt er echt een sterke plaat van te maken. Daarvoor zijn de arrangementen te vlak voor. Johnny Cash: Forever Words mist de helpende hand van een man als superproducer Dave Cobb.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Legacy
Cover Manic Street Preachers - Resistance Is Futile

Manic Street Preachers - Resistance Is FutileHoewel ze hun hoogtij dagen al ver achter zich hebben liggen, brengen de...

Jack

Jack and the Weatherman - The Lucky Ones Jack And TheWeatherman een duo dat te maken heeft gehad met een mooi...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT