VERSLAG: Jools Holland & His R&B Orchestra - 03/05 - De Oosterpoort

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Jools Holland & His R&B Orchestra

Britse TV en muzieklegende Jools Holland is in Nederland een graag geziene gast met zijn R&B Orchestra. Standaard in Paradiso, maar regelmatig met uitstapjes naar festivals en andere podia. De pianist brengt, voorzien van enkele special guests, een swingend eerbetoon aan de hoogtijdagen van blues, soul en rock ’n roll. Dit staat garant voor een swingende bedoeling. Ook vanavond in de kleine zaal van Groningen maakt Jools er een feest van.

Het voorprogramma merkt al op dat het podium hier wel heel dicht op het publiek ligt. Dat is passend voor de charmante, losse en energieke aanpak van Jools en zijn muzikanten. Iets na negenen trapt Jools gelijk af met een swingende boogie op zijn piano. In het totaal bestaat het orkest uit negentien personen. Een krappe bedoeling. Ook doordat verschillende van de blazers afwisselend de ruimte krijgen om voor op het podium een solo te doen.

De muziek komt het beste tot haar recht in de opzwepende combinatie van piano en blazers. In trio setting speelt Jools Holland een bluesnummer dat niet aanslaat. Terwijl het door blazers gedragen Count Basey & Leadbelly medley ‘Good Morning Blues / One O’clock Jump’ echt fantastisch klinkt. Fats Domino klassieker ‘Blueberry Hill’ krijgt een fijne reggae melodie.

Helaas blijkt het podium te krap. En moet het concert halverwege de avond worden stilgezet omdat één van de trombonisten van het podium afvalt en naar het ziekenhuis moet. Jools Holland ziet het zelf niet gebeuren en zijn roadie komt het hem vertellen.

Na een paar minuten maakt Jools Holland met zijn R&B Orchestra het optreden af. We krijgen dan nog Ruby Turner. Met afstand de beste van alle special guests. Ze bouwt op tot een swingende finale, maar je voelt wel dat de aandacht wellicht wat afgeleid is. Jools houdt van het leven. En de traditionele afsluiter “Enjoy Yourself (It’s Later Than You Think)” vertolkt dat perfect. “Well Alright” biedt nog de ruimte aan zangeressen Ruby Turner, Louise Marshall en Sumudu Jayatilaka om een laatste maal hier in Groningen de show te stelen.

 

WAYLON - 04/05 - BOERDERIJWaylon trapt zijn Wicked Anniversary Tour af in Poppodium Boerderij!In deze...

TOONTJE LAGER - 02/05 - PATRONAAT Toontje Lager, één van de populairste Nederlandstalige bands van begin jaren...