RECENSIE: Kenny B - Kenny B

Kenny B
recensie cijfer 2015-07-26 Bij het lezen van de biografie van Kenny B lijkt het om een spannend jongensboek te gaan. De zanger zat in het Surinaamse leger, maakte onderdeel uit van de commando’s van Ronnie Brunswijk en was vervolgens afgevaardigde naar de vredesonderhandelingen. Na verhuist te zijn naar Nederland scoorde hij jaren later enkele hits in Suriname. Daar raakte Kees de Koning, directeur van platenlabel TopNotch, gefascineerd door de nummers van Kenny B. Na enig contact volgde een Nederlands album en inmiddels kan iedereen superhit ‘Parijs’ meezingen.

Dit genre een plaat lang onderhoudend houden is uiteraard een stuk lastiger. Op het Nederlandstalige debuutalbum Kenny B laat de zanger horen meer te zijn dan dit ene hitje. Begeleid door lome reggaeritmes zingt Kenny B dertien nummers vol. Hij bewaart daarbij aangenaam de balans tussen de Nederlandstalige meezingers en het zomerse reggaegevoel. Vier nummers zijn in het Surinaams gezongen. Verrassend genoeg zingt ook het Surinaamse ‘So Yu Ben Taigi Mi’ gemakkelijk mee.

Het is een leuke vondst om het levenslied te combineren met de reggae. Kees de Koning zou Kenny B hebben willen positioneren als de Surinaamse Andre Hazes. Dat lukt goed. Kenny B is een onderhoudende en zomerse plaat geworden. Het enige wat soms ontbreekt is een meer uptempo aanpak. De zang blijft te veel steken in het dramatische. ‘Na Regen Komt Zonneschijn’ sleept zich tergend langzaam voort. Afsluiter ‘Paramaribo’ is een wereld van verschil. Het nummer heeft een heerlijke meezingbare vibe en wordt gecombineerd met een stukje dancehall en ska. Dit soort energie had deze plaat wel vaker kunnen gebruiken.

Het blijft de vraag wat nu echt de kracht is van Kenny B. Wellicht is het zijn vrolijke accent, de sympathieke uitstraling of gewoon het plezier dat deze man in zijn muziek heeft. De combinatie van smartlap, reggae en singer-songwriter werkt echter goed. Zijn Nederlandstalige debuutalbum is een leuke plaat geworden die goed past bij een lome lentedag.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Kenny B Label:TopNotch
Cover John Mayall & the Bluesbrakers - Live In 1967

John Mayall & the Bluesbrakers - Live In 1967 John Mayall , ook wel bekend als The Godfather of British Blues, stond aan...

Cover Parov Stelar & Band - The Demon Diaries

Parov Stelar - The Demon Diaries De Oostenrijker Marcus Füreder gaat graag aan de haal met jazz, elektronische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT