RECENSIE: Henny Vrienten - Alles Is Anders

Vrienten
recensie cijfer 2015-10-23 Henny Vrienten is vooral bekend als zanger en bassist van Doe Maar. Daarnaast schreef hij talloze soundtracks voor films en series, schreef hij liedjes voor Sesamstraat en bracht hij een aantal soloalbums uit. Na een wat rustigere periode, lijkt het erop dat de zanger een behoorlijke opleving heeft want met Alles Is Anders brengt hij alweer zijn tweede plaat uit in een jaar tijd. Ditmaal wordt hij daarbij onder andere bijgestaan door zijn zonen Xander en Polle, dochter Meke en Doe Maar bandmaatje Jan Hendriks en zijn er gastbijdragen van Typhoon en Guus Meeuwis.

Ten opzichte van de wat donkere voorganger En Toch is al vanaf het eerste nummer ‘Een Ander Hart’ duidelijk dat Alles Is Anders een veel opgewekter en vrolijker album is. De teksten zijn over het algemeen luchtiger en bevatten de nodige humor. Liedjes als ‘Nooit Meer Naar Brabant’, waarop ras Brabander Guus Meeuwis een jolige bijdrage levert en ‘Spelen Met Vuur’, waarin Henny op grappige wijze terugblikt op zijn leven, zijn zelfs frivool.

Daarnaast bevat het album ook genoeg liedjes met een licht melancholische en serieuze ondertoon, waarbij thema’s als veroudering, berusting en liefde centraal staan. Eén van de hoogtepunten is bijvoorbeeld het breekbare ’Alles Is Anders’ waarin de zanger zich ineens realiseert dat hij toch wel oud is omdat hij als enige cafébezoeker een liedje van vroeger herkent.

De nieuwe plaat is ook veel afwisselender qua muzikale stijlen dan zijn voorganger. Het is duidelijk merkbaar dat Henny een rijk muzikaal verleden heeft en vele stijlen beheerst. Daarbij wordt de zanger optimaal ondersteund door de band die bestaat uit een aantal topmuzikanten en maakt de pure productie, met een licht rauw randje, het geheel compleet.

Naast het eerder genoemde folknummer ‘Spelen Met Vuur’, vormen het bluesy ‘Twente Of Drenthe’, het poppy en hippe ’Hier Is Het Goed’ en de fijne reggaeklanken van ‘Meer Moet Dat Niet Zijn’ de hoogtepunten. Tot slot is ‘Bandje In De Wolken’, waarin Henny zingt dat hij voor altijd wil bassen met zijn muzikale helden als hij in de hemel is, de ultieme uitsmijter doordat het nummer enorm veel levenslust uitstraalt en tegelijkertijd kippenvel oproept.

Alles Is Anders is een fijne en gevarieerde plaat waarop Henny op persoonlijke wijze laat horen dat hij ouder en wijzer is geworden, maar waarbij duidelijk is dat zijn vuur nog lang niet is geblust en dat hij nog steeds pakkende liedjes kan schrijven. Hopelijk duurt zijn muzikale opleving nog even voort en speelt hij pas over vele jaren met zijn helden ergens in de wolken.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Henny Vrienten Label:TopNotch
Art of Burning Man

NK Guy - The Art of Burning Man - NK GuyHet komt niet vaak voor dat de postbode ons zo'n groot pakket komt brengen....

KDD

Kentucky Dare Devils (B) - Another Shit Day In Suck City Jeroen, Yves en Lieven, drie Belgen met een liefde voor smerige rock,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT