RECENSIE: Tourist - En Route

Tourist
recensie cijfer 2015-04-17 Eind 2013 bracht de Belg Tourist zijn eerste album bij Top Notch uit. Zijn werk houdt het midden tussen kleinkunst, volksmuziek en hiphop. Drie stijlen die artiesten normaal niet combineren. Destijds was hij al een beetje een vreemde eend in de bijt en met opvolger En Route blijft hij diezelfde weg bewandelen. Gevolg is dat de muziek van Tourist ongeëvenaard is en er wederom sprake is van een onvergelijkbare stijl. Omdat mensen muziek graag in hokjes plaatsen kun je in het geval van Tourist misschien het beste de omschrijving troubadour hanteren. Niet geheel toevallig is dat ook de titel van en van de nummers op dit album.

Ook op zijn tweede album vertelt Tourist de verhalen van hetgeen bij in zijn eigen omgeving ziet en meemaakt. Het mooie van de Antwerpse rapper is dat hij zijn verhalen klein weet te houden. Met voornamelijk hele melancholische en persoonlijke stukken over de liefde. De hiphopliefhebbers, niet gewend aan dergelijke verhalen zullen vanuit de hoek van de beats vast gevat worden door zijn mooie verhalen en de mensen die vanuit de invalshoek van de teksten bij zijn muziek komen zullen er een klein vleugje hiphop door leren kennen. Het is echt de moeite om even door het soms wat lastige Antwerpse dialect heen te bijten en je mee te laten voeren door de verhalen.

Tourist is voor Nederlanders wellicht even een acquired taste. Maar zoals vele zaken die even inzet vereisen ligt er een grote beloning in het verschiet. Rappers die zo goed verhalen kunnen vertellen als deze Antwerpse jongen zijn zeer dun gezaaid. Toch is het zo af en toe goed om wat afwisseling te hebben op een album. En ook daar is aan gedacht. Flip Kowlier, MC Fit, Bart Peeters en Wally ondersteunen de rapper op zijn album en trekken het perfect uitgebalanceerde album iets in de breedte.

Daar waar hiphop toch echt iets is voor de jongere generatie is, weet Tourist dergelijke grenzen te doorbreken. Het is mooi dat hij een hele eigen weg bewandeld en een geheel nieuw genre opstart. Hij weet een hierdoor een tijdloos en leeftijd ongebonden product neer te zetten. Het feit dat hij dit al voor de tweede keer presteert benadrukt de uitzonderlijke kwaliteit van deze jongeman.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Tourist Label:TopNotch
Reazun

Diggy Dex + Reazun - Werk Hard, Speel HardDeze maand, april 2015, gaan de rappers Diggy Dex en Reazun samen op...

Cover Bop English - Constant Bop

Bop English - Constant Bop White Denim heeft de laatste jaren haar naam gevestigd met makkelijk te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT