RECENSIE: Dur-Dur Band - The Berlin Session

Dur-Dur
recensie cijfer 2023-10-18 Het is nu bijna niet voor te stellen, maar ooit kende Somalië een muziekscene. In de jaren ’80 waren het de disco en funk die in Mogadishu de boventoon voerde. Dit was voordat het land zich vanaf 1991 in een lange burgeroorlog stortte waar het nooit meer bovenop is gekomen. De Dur-Dur Band is één van de groepen die het toen goed deden. Swingende muziek die Santana, Michael Jackson en Bob Marley als voorbeeld nemen. Echter, in hun mix van funk, disco en soul klinken ook de Arabische en Afrikaanse invloeden door.

Festival Le Guess Who boekte de band al in 2019 voor een comeback. Met The Berlin Session ligt er ook een nieuw album. De acht liedjes duren samen net geen veertig minuten, maar bieden een heerlijke swingende impressie hoe vrolijk en dansbaar Somalië nu nog had kunnen zijn. Er is één origineel lid van de Dur-Dur Band betrokken bij dit project. Maar dat hindert niks. The Berlin Session is een eerbetoon aan de muziek vanuit Somalië.

De muziek doet nog het meest aan de funk van buurland Ethiopië denken. De Arabische klanken zijn echter heel anders dan bij bijvoorbeeld Malatu Astatke. Wat ook gelijk opvalt is de centrale rol voor de keyboards. Dat klinkt bijvoorbeeld goed op het swingende ‘Hasha Geel’. Het keyboardritme vraagt erom om gesampled te worden in moderne popliedjes. Het swingt. Zanger Xabiib Sharaabi zingt catchy, doet aan Omar Souleyman denken, maar dan meer ingetogen. De keyboards en drums zorgen voor een dansbaar geheel.

The Berlin Session is een dansbare plaat geworden welke zich onderscheid van de verschillende Afrikaanse stromen. Het heeft niks van doen met de blues en de Toeareg rock uit de Sahara of de highlife uit Ghana. Het dichtst bij komt nog een mix tussen de grote Amerikaanse funkbands, de jazz uit Ethiopië en de feest muziek uit het Midden Oosten.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Dur-Dur Band Label:Xango Music
Cover Theo Lawrence - Cherie

Theo Lawrence - CherieFransman Theo Lawrence speelt country alsof hij al jaren in Nashville...

Cover Lucero - Should`ve Learned By Now

Lucero - Should`ve Learned By Now Lucero is zo’n band die het moet hebben van meeslepende Amerikaanse rock...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT