RECENSIE: Playstation 2 - Forbidden Siren 2

Forbidden Siren 2
recensie cijfer 2006-08-22 Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst het spel Resident Evil speelde was het voor mij meteen duidelijk; naast dat het een van de beste spellen ooit zou gaan worden, was het tevens een spel dat ik nooit meer in m'n eentje en al helemaal niet in een donkere kamer zou gaan spelen. Wat een enge, maar geweldige, sfeer zat er in dat spel. Intussen is Resident Evil alweer bij deel 4 (naast deel 0 en een tal van andere aftakkingen) en is het adventure/horror-gaming-genre uitgebreid met namen als Silent Hill en Forbidden Siren. Van laatstgenoemde game is nu op de Playstation 2 deel 2 te verkrijgen.

Het eerste deel van Forbidden Siren werd met open armen ontvangen door de liefhebbers van het horrorgenre, maar er werd ook veel geklaagd over de irritante besturing en klungelige camera standpunten. Om dan maar meteen met een kritiekpunt deze recensie te beginnen, de besturing van Forbidden Siren 2 is echt verschrikkelijk. De spelkarakters lijken vaak ook niet vooruit te branden.

Met de verhaallijn van Forbidden Siren 2 zit het trouwens wel snor. Ook al is het, net zoals alle andere horrorgames, niet echt een sterk (en al helemaal niet geloofwaardig) verhaal , het brengt zeker de nodige spanning met zich mee. Over de verhaallijn moet in recensies niet teveel gezegd worden en dat ga ik dan dus ook niet doen. Ik kan wel verklappen dat we hier wederom te maken hebben met een verwoeste wereld, een hoop 'on-doden', enkele liters rondspattend bloed en natuurlijk een handjevol hulpeloze mensen die vaak geen enkel wapen ter verweer bij zich hebben.

"En natuurlijk een handjevol hulpeloze mensen?" Is het in horrorgames niet vaak een specifieke held waar je het hele spel, of grootste deel mee speelt? Inderdaad, maar niet in dit spel. In Forbidden Siren 2 speel je wederom (net als in het eerste deel trouwens) met meerdere spelkarakters. Zestien om precies te zijn. De volgorde waarin je alle missies speelt is ook alles behalve chronologisch. Niet alleen spring je naar voor en achter in de tijd, maar ook kom je vaak terug bij een spelkarakter waar je al eerder mee hebt gespeeld voordat je 'nieuwe' spelkarakters leert kennen.

Niet alleen dit is origineel, maar ook de functie 'Sightjacken' komt in dit deel weer terug. Doormiddel van sightjacken kan je door de ogen van iedereen om je heen kijken. Of het nou je metgezel is of een 'zombie' die ergens achter een deur op je staat te wachten. Zo kan je door de ogen van de zombies heen kijken of ze jou al hebben ontdekt of dat ze nog braaf op hun positie op jou staan te wachten tot je een fijn stuk geroest ijzer ergens in hun lichaam boort. Ook kan je doormiddel van sightjacken van bepaalde zombies hun looppatroon ontdekken, zodat je ze kan ontwijken als je liever geen bloed op je kleding krijgt of nog geen wapen op zak hebt.

De originaliteit die de makers van deze game hebben geprobeerd te creëren werkt soms ook erg irritant. Zo speel je in een bepaald level met een jongeman die erg slecht ziet. Via sightjacken moet je dus door de ogen van de hond kijken om te zien waar je loopt. Dit is zeker origineel, maar komt de gameplay absoluut niet ten goede. De hond loopt immers niet altijd kaarsrecht achter je en daardoor zie je niet altijd even goed waar je heen loopt of staat.

Ondanks dat de gameplay van Forbidden Siren 2 echt het bloed onder je nagels vandaan haalt, wordt je wel helemaal door het spel opgezogen tijdens het spelen. Een ding weet je wel zeker, er moet iets gebeuren na die aftellende 7 uur. Maar wat? Tijdens het spelen zullen alle puzzelstukjes in elkaar vallen en ontdek je het gruwelijke verleden van het eiland.

Bezoek de Forbidden Siren 2 Website
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Playstation 2 Label:Sony Playstation
Restless Youth - Light Up Ahead

Restless Youth - Light Up AheadDe vier mannen van het Nederlandse Restless Youth zijn begonnen met het...

The Mindless - Out

The Mindless - Out! The Mindless uit Utrecht is zwaar beïnvloed door de psychedelische popbands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT