RECENSIE: Mastodon - Live at the Aragon

Mastodon - Bloodmountain
recensie cijfer 2011-04-26 De metalband Mastodon heeft inmiddels vier albums op haar naam staan. Maar pas bij het derde album Blood Mountain wist Mastodon het grote publiek in Europa te bereiken. Met het uitbrengen van de laatste plaat Crack The Skye stelde dit ongeschoren kwartet pas echt orde op zaken. Dit album werd over het algemeen zeer positief ontvangen door zowel fans als critici. De plaat werd blijkbaar zo goed ontvangen dat het aanleiding is geweest voor een 'film' en dvd-opnames van een liveshow, Mastodon: Live At Aragon. Een liveshow waar Mastodon het hele album Crack The Skye ten gehore brengt.

Na het spelen van dit hele album (op volgorde van de plaat) worden er overigens ook enkele nummers gespeeld van eerdere albums. Opvallende afwezige bij dit handje vol gespeelde nummers is ‘The Wolf Is Loose’ van het album Blood Mountain. ‘Circle Of Cysquatch’ wordt wel gespeeld. Net als 'Aqua Dementia' van het album Leviathan en ‘Where Strides The Behemoth’ van het debuutalbum Remission.

De videoregistratie van het concert in het Aragon Ballroom theater (Chicago) is niet zoals je gewend bent van de gemiddelde live-dvd. De excentrieke mannen van Mastodon zijn namelijk door het weinige licht niet echt aanwezig. Meestal staan ze te spelen in een rode of blauwe gloed, daar waar artiesten tijdens het opnemen van een live-dvd meestal zorgen voor extra (wit) licht. De reden voor dit alles is dat op de achtergrond een film meedraait die speciaal is geschoten voor dit optreden. Een film bestaande uit psychedelische beelden die de muziek zouden moeten ondersteunen. Dit is vooral voor de mensen in de zaal, want de camera’s staan wel gericht op de bandleden van Mastodon. Daardoor valt het effect van de film, in combinatie met de livemuziek, weg. De film is in het keuzemenu van de dvd terug te zien.

Mastodon doet wat het moet doen tijdens deze liveshow, muzikaal is het strakker dan strak. Frontman en bassist Troy Sanders is goed bij stem. Het enige minpuntje is vocaal gezien gitarist en tweede vocalist Brent Hinds. Daar waar zijn stem op cd’s prima klinkt, is zijn stem live toch veel minder. Zijn stem is geknepen en klinkt als een schorre kraai. Gelukkig wordt dit gecompenseerd met, zoals gezegd, een flinke pot strakke metalriffs.

Met Mastodon: Live At Aragon is geprobeerd iets tamelijk nieuws neer te zetten. Het combineren van een live optreden met het tonen van een film, die speciaal voor die muziek gemaakt is. Op de dvd komt het helaas niet helemaal lekker uit de verf. Dit moet binnen de zaal blijven, nu zit je als fan voor de televisie naar zingende schaduwen te kijken. Gelukkig is het geluid goed en daar gaat het uiteindelijk toch nog het meest om.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Mastodon Label:Warner
Avril Lavigne – Goodbye

Avril Lavigne - Goodbye LullabyHet is 2011 en nog steeds weet Avril Lavigne niet wie of wat ze wil zijn....

Tommy Emmanuel – Little by little

Tommy Emmanuel - Little by Little Tommy Emmanuel is zonder twijfel een van de grootste gitaristen die er op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT