RECENSIE: Gemma Ray - It's a Shame About Gemma Ray

Gemma Ray - It's A Shame About Gemma Ray
recensie cijfer 2010-08-02 Gemma Ray heeft met haar laatste album Lights Out Zoltar! een award gewonnen en besloot om snel een nieuwe cd uit te brengen. Gewaagd deze keer, want It's A Shame About Gemma Ray bestaat voornamelijk uit covers. Deze cd is in slechts vijf dagen opgenomen en belooft covers van o.a. Gun Blub, Ella Fitzgerald, Mudhoney, Buddy Holly en nog veel meer. Negen van de tien keer is het origineel beter dan de cover, dus wat zal dit album brengen?

De cd begint met een eigen nummer van deze Londense singer/songwriter. 'Put The Bolt In The Door' is een rustig nummer, dat de indruk geeft dat de hele cd rustig is. Het tweede nummer begint tot verbazing alles behalve rustig. 'I'd Rather Be Your Enemy', cover van Boyd Rice, is in een ander jasje gestoken en heeft een interessante samenzang. Ze krijgt het voor elkaar om het nummer 'Touch Me I'm Sick' van Mudhoney om te toveren tot een rustig lieflijk luisterliedje. Het lijkt bijna onmogelijk, maar Gemma Ray doet het gewoon.

Het nummer 'Rosemary's Baby vs Drunken Butterfly' is een combinatie van 'Rosemary's Baby' van Fantomas en 'Drunken Butterfly' van Sonic Youth. Als je Sonic Youth niet zou kennen, zou je denken dat dit een eigen geschreven nummer is van Gemma Ray. Als je het origineel erbij hoort, is de enige overeenkomst de tekst. Het is een compleet ander liedje geworden. Het meest bekende nummer op deze cd is 'Big Spender'. Beetje jammer dat er een effect aan dit nummer is toegevoegd, waardoor hert net lijkt of ze zingt met haar hoofd in een bak water. Het is de bedoeling dat dit nummer oud moet lukken door middel van het effect op haar stem, maar helaas komt dit niet goed uit de verf. De cover van Etta James 'I'd Rather Go Blind' is de druppel die de emmer doet overlopen. Het is leuk geprobeerd van Gemma Ray en deze cd is zeker vermakelijk. Apart hoe ze stevige nummers heeft omgetoverd tot rustige luisterliedjes, maar met eigen liedjes zou ze beter scoren. Ze heeft een warme en mooie stem, dus kruip in je pen en verras ons met een eigen plaat Gemma Ray!
Recensent:Francis Pronk Artiest:Gemma Ray Label:Munich Records
Deer Tick – Born On Flag Day

Deer Tick - Born on Flag Day Born On Flag Day eindigt na een stilte van pakweg drie minuten met een half...

Judas’ Wolf - The Forever Road EP

Judas Wolf - The Forever Road Een jamsessie met Collin Burgemeestre op gitaar en Joop Lammerts op drums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT