RECENSIE: Ala.ni - You & I

Ala Ni
recensie cijfer 2017-03-02 De Britse Ala.Ni is waanzinnig creatief en werkt al jaren als achtergrondzangeres van bekende artiesten als Mary J. Blige en Damon Albarn, maar ook aan eigen werk binnen andere creatieve beroepen. Zo werkte ze als modeontwerpster, fotografe en filmmaakster en nu als zangers. Ze bracht eerder vier EP’s uit die de vier seizoenen verbeelden. Deze vier werden gebundeld en vormen momenteel haar debuutalbum You & I. Wanneer deze cd gestart wordt, gaat er een deurtje open naar zestig jaar geleden. Ala.Ni creëert een nostalgische sfeer waarin de jazz- en soulmuziek uit de jaren ’40 en ’50 herleefd kunnen worden. Momenteel woont ze in Parijs en haar muziek past prachtig in het beeld van de stad van de liefde. Met elegantie, kalmte en een klassieke ondertoon in haar stem, bezingt ze een liefde door de vier seizoenen heen.

Dankzij de klanken die teruggrijpen naar de vorige eeuw en een stem vergelijkbaar met die van Billie Holiday, klinkt Ala.Ni’s muziek direct herkenbaar en makkelijk te begrijpen. Haar eerste single is ‘Cherry Blossom’ waarop ze, uiteraard, de lente bezingt. Het is een langzaam en dromerig nummer dat klein blijft en op intieme wijze voortkabbelt. De video voor het nummer werd door Ala.Ni zelf geproduceerd en is even dromerig. Zelf bestempelt ze haar muziek als “Dark Disney” en hoewel dit liedje zeker geen donkere ondertoon heeft, ademt het wel de sfeer van de liedjes die voor de klassieke Disneyfilms gemaakt werden. Deze liedjes zijn eveneens elegant, tijdloos en met keurige articulatie gezongen. Na deze opening in de lente, neemt Ala.Ni ons mee langs de zomer, de herfst en donkere dagen van de winter. Deze dagen bevatten veel emotie, maar ze zijn niet heel zwaarmoedig. Op het één na laatste nummer ‘To The River’, horen we haar weer moed en zelfvertrouwen krijgen. Het is zelfs één van de vrolijkste liedjes op de cd. De titel van het laatste lied, ‘Circle’ bevestigd de cyclus nogmaals.

Met You & I levert Ala.Ni een bijzonder en tijdloos album. Haar stem is bijzonder en ondanks dat haar stijl heel dichtbij de soul en jazz uit de jaren ’40 en ’50 ligt, klinkt dat anno 2017 verfrissend en zelfs vernieuwend.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Ala.ni Label:Munich Records
Cover Alicia Keys - Here

Alicia Keys - HereVier jaar na haar laatste album brengt Alicia Keys haar nieuwe plaat Here...

Cover Snowapple - Tracks

Snowapple - Tracks De tijd dat je als artiest voldoende had aan alleen het liedje is wel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT