RECENSIE: Bazzookas - Kaboem!

Bazzookas - Kaboem!
recensie cijfer 2011-05-23 Wat krijg je als je een cd van VanKatoen en The Palookas in een blender doet? Allereerst twee kapotte cd's, maar ook een mengelmoes van nummers van VanKatoen en The Palookas, oftewel: Bazzookas. Een flinke portie ska met de teksten van VanKatoen. Twee jaar geleden is Bazzookas ontstaan als experiment. Na de eerste EP, Supervette Sixpack, is het tijd voor de debuutplaat Kaboem!. En niet zomaar een debuutplaat! De band heeft er flink wat werk ingestoken. De plaat is ook tegelijkertijd een stripalbum met tekeningen van Nozzman. Ruim 40 cartoons zijn gebundeld in het boekje. Uiteraard zijn de bandleden erop afgebeeld en Nozzman heeft ervoor gezorgd dat elke cartoon bij een liedje van Bazzookas past.

Zo'n cd/stripboek is natuurlijk erg bijzonder, maar wat stelt het muzikaal eigenlijk voor? Niet alleen klassieke VanKatoen nummers zoals 'Ontspan' en 'Havo' zijn op deze plaat te vinden, maar ook een aantal gloednieuwe tracks. Na het intro van de plaat volgt 'Indewegger', een vrolijk nummer met een aanstekelijk refrein. Wellicht het meest aanstekelijke nummer op de hele plaat, want probeer deze maar eens uit je hoofd te krijgen na een luisterbeurt.

Door de ska-invloeden van The Palookas herken je sommige VanKatoen nummers niet meer terug. Nummers die vroeger een beetje somber klonken zoals bijvoorbeeld 'Te Laat' en 'Alweer Een Dag', zijn door het hoge skankgehalte ineens twee van de meest vrolijke nummers van de plaat. Als bonustrack staat o.a. 'Doe Het Dan Zelf' erop in een akoestische uitvoering. Geert Chatrou, wereldkampioen kunstfluiten, is de gastmuzikant van dit nummer.

Kaboem! zorgt voor een feestje in je huiskamer. Het is onmogelijk om stil te zitten bij deze muziek. Naast humoristische teksten zitten er ook nummers met serieuze teksten bij. 'Te Laat' is een nummer over o.a. zinloos geweld. "Tegen een potje stoeien zeg ik geen 'Nee'. Als jullie messen trekken doe ik niet meer mee." De band is van alle markten thuis. De welbekende skasound klinkt de gehele cd door. Bazzookas heeft een fantastische plaat uitgebracht en we hopen in de toekomst op meer platen. Wellicht met de oude VanKatoen nummers 'Kutband' en 'Beren Op De Weg' in een skajasje, wie weet...


Eerdere recensies van Bazzookas:
- 30-12-2009: Onze Supervette Sixpack.
Recensent:Francis Pronk Artiest:Bazzookas Label:Eigen Beheer
Raphael Saadiq – Stone Rollin’

Raphael Saadiq - Stone Rollin'Ken je Tony! Toni! Toné! nog? Tegen het einde van de jaren ’90 scoorde de...

[U-Niq] – [Scheepsrecht]

U-Niq - Scheepsrecht In augustus 2009 stopte hiphopcoryfee U-niq officieel met rappen. Net zoals...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT