RECENSIE: Gemma Ray - Island Fire

Cover Gemma Ray - Island Fire
recensie cijfer 2012-07-05 Gemma Ray stuurde vorig jaar al een klein voorproefje van haar nieuw plaat Island Fire de wereld in met een EP genaamd Runaway. Een aardig schijfje, dat van ondergetekende 3 sterren meekreeg in de waardering. Een mager voldoendetje. En dat scoort haar nieuwe album net niet, doordat er net te veel van hetzelfde de revue passeert.

Dat wil niet per se zeggen dat Gemma een potje rommel neerzet. De dame zet lieflijke, doch ietwat te zoete singer-songwriterliedjes neer. Daarbij weet ze bij tijd en wijlen daadwerkelijk een soort magisch sfeertje te creëren door de dubbele zang, omhoog lopende zanglijntjes en vooral een soort ‘alien-geluid’, vermoedelijk iets als een synthesizer die een zingende zaag nadoet.

Anderzijds komt dat geluid wel erg vaak voor, waardoor het op een gegeven moment meer op de zenuwen werkt, dan dat het bijdraagt aan de sfeer. Ook is de stem van Gemma nogal vlak qua volume en bereik, waardoor de spanning er na de eerste paar liedjes wel af is.

Slecht een paar keer zal de luisteraar opveren. Dat is onder meer bij ‘Runaway’, de titeltrack van de EP. Gemma vertelt een amusant verhaal over de moord op haar geliefde op een aangename begeleiding en met een knus refrein. De tweede keer is bij absoluut hoogtepunt ‘Fire House’, waar met een leuke woordkeuze een opbouw wordt gegeven aan een op het gehoor wat diepzinniger nummer. Er zit wat meer duister in deze track, die daarmee lekker de zoete smaak breekt. Derde momentje van opveren is ‘Bring Ring Ring Yeah’, waar wat meer tempo en ritme in zit. Juist de ietwat ingetogen zang die Gemma eigen is, staat goed tegen de wat meer urgente, swingende muzikale begeleiding.

Helaas zijn die de weinige hoogtepunten die boven die verder niet slechte brei uitstijgen. Dat soepie overtuigd echter niet, de liedjes vervelen vrij snel. Sommigen na enkele luisterbeurten, sommigen al halverwege de eerste sessie. Daarmee is het zoetige Island Sun een alleraardigst plaatje, dat nou niet direct aanbeveling verdient. Er is meer onder die zon.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Gemma Ray Label:Bronzerat Records
Cover Jettblack - Raining Rock

Jettblack - Raining RockHet regent zonnestralen. Het regent meters bier. Het regent harder dan ik...

Cover Garbage - Not Your Kind of People

Garbage - Not Your Kind Of People Garbage maakte furore in de jaren ’90 met hits als ‘Queer’, ‘Only Happy...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT