RECENSIE: Calexico - Live from Austin TX

Calexico - Live From Austin TX
recensie cijfer 2009-03-20 Onder de naam Live From Austin TX brengt het label New West Records sinds enkele jaren regelmatig dvd’s en cd’s met daarop uitstekende concertregistraties van het legendarische televisieprogramma Austin City Limits op de markt. Waar eerder al klinkende namen als Johnny Cash, Lucinda Williams, Steve Earle, Neko Case en Guided By Voices een release kregen, is de eer deze keer aan de eclectische indie-americana-tex mex-roots band Calexico. De dvd met daarop het vijf kwartier durende optreden dat de band op 13 september 2006 gaf, is beslist een alleraardigst kleinood, maar haalt het niet bij het in 2004 verschenen essentiële Calexico live-document World Drifts In.

Als losse entiteiten vallen de hier gebrachte tracks zeker niet tegen. Vanaf de gestripte versie van ‘Convict Pool’ als opener, via publieksfavorieten als ‘Across The Wire’, ‘Stray’, ‘Sonic Wind’ en de fantastische Love-cover ‘Alone Again Or’, is het tot en met de vaste afsluiter ‘Crystal Frontier’ prima toeven. De vier tracks (‘Cruel’, ‘All Systems Red’, ‘Roka’ en ‘Letter To Bowie Knife’) van hun destijds meest recente album Garden Ruin (2006) doen het daartussendoor ook uitstekend. Maar de secuur opgebouwde spanningsboog (met onweerstaanbare Mariachi-apotheose) van het concert dat terug te vinden is op de dvd World Drifts In ontbreekt op Live From Austin TX wel een beetje.

Zowel Calexico als Austin City Limits hebben er een handje naar om speciale gasten op te laten draven. En dus betreden Sarah Beam en Sam Beam van Iron & Wine het podium om mee te spelen met ‘He Lays In The Reins’ (afkomstig van de In The Reins-ep die Calexico in 2005 samen met Iron & Wine opnam). De Mexicaanse zanger Salvador Duran doet zijn ding dan weer niet alleen tijdens datzelfde nummer, maar ook tijdens het eerder genoemde ‘Roka’ en het erg fijne ‘Guero Canelo’.

Het publiek reageert ronduit enthousiast en laat zich gewillig meeslepen in de verschillende sferen die de band neer weet te zetten. Ook Joey Burns en John Convertino en hun kompanen genieten volop en jutten het publiek, alsof dat nodig is, zo nu en dan nog even extra op. Live From Austin TX is al met al een aardige en oprechte weerspiegeling van datgene wat Calexico live zoal in huis heeft. Maar nogmaals, de uitzonderlijk hoogwaardige bezwerings- en beklijvingsfactor van hun vorige live-document haalt deze dvd niet. Maar dat zegt meer over World Drifts In dan over Live From Austin TX.


Eerdere recensies van Calexico:
- 29-05-2006: Garden Ruin;
- 05-10-2008: Carried to Dust.

Eerdere recensies in deze dvd-serie:
- 05-02-2007: Johnny Cash - Live from Austin TX;
- 05-02-2007: Neko Case - Live from Austin TX.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Calexico Label:New West Records
Various  –  Far Out Strictly Samba

Various - Far Out Strictly SambaNu de lente officieel begonnen is, kunnen de eerste zomer albums ook weer de...

Neko Case – Middle Cyclone

Neko Case - Middle Cyclone De alt. country singer-songwriter Neko Case , die we ook kunnen kennen als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT