RECENSIE: Various - Far Out Strictly Samba

Various  –  Far Out Strictly Samba
recensie cijfer 2009-03-26 Nu de lente officieel begonnen is, kunnen de eerste zomer albums ook weer de deur uit. Zo verscheen onlangs ook Far Out Strictly Samba , een verzamelalbum met de beste nummers van de hedendaagse Samba. En wie kent deze muziekstijl nou niet van het swingende carnaval in Rio de Janeiro dat elk jaar weer onze beeldbuis passeert? Dit tweede deel in de serie heeft in ieder geval een reputatie op te houden na het zeer goed ontvangen eerste deel Far Out Strictly Bossa Nova.

Bij het beluisteren van de eerste paar nummers valt meteen op dat er is gekozen voor een veel ingetogenere stijl dan snelle en swingende zomercarnaval variant. Na je over deze teleurstelling heen gezet te hebben is dit album toch nog aardig om naar te luisteren. Het instrumentele nummer ‘Kaxcatribalim’ van Don Um and Jadir de Castro is een van de meer snelle nummers en daarmee ook een van de leukste. Met je ogen dicht is het niet moeilijk om je voor te stellen dat de hele Braziliaanse carnavalsstoet inclusief drummers en danseressen aan je voorbij trekt. Helaas wordt deze track gelijk weer opgevolgd door het zeer lome, zeurderige ‘Era Bom’ van The Ipanemas.

De rest van de cd heeft zich veel meer op de langzamere nummers gericht. Hoewel een groot gedeelte hiervan wel leuk als achtergrond muziek is weten slechts weinig hiervan daadwerkelijk te overtuigen. Het nummer ‘Beleza, Beleza, Beleza’ van Trio Mocoto is een van de weinige die boven het gemiddelde weet uit te stijgen. Dit is te danken aan de perfecte balans tussen instrumentale gedeeltes en de verschillende zangers.

Far Out Strictly Samba is een zeer geschikte plaat voor een hippe strandtent, maar met deze cd wil de echte zomerstemming nog niet komen. Een ieder zal zich de top van hedendaagse samba toch echt een stuk meer swingend voorgesteld hebben. Desondanks hou je een zeer aangename jazz cd over waarin duidelijk de Braziliaanse invloeden te horen zijn.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Farout Recordings
Keith – Vice And Virtue

Keith - Vice and VirtueHet beste bewaarde geheim van Manchester. Zo wordt Keith genoemd. Deze band...

Calexico - Live From Austin TX

Calexico - Live from Austin TX Onder de naam Live From Austin TX brengt het label New West Records sinds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT