RECENSIE: Calexico - Seasonal Shift

Calexico
recensie cijfer 2021-01-02 Kerstmuziek is een lastig genre. De bekendste kerstnummers zijn draken (‘All I Want For Christmas Is You’) of zijn draken geworden door overexposure (‘Happy X-Mas (War Is Over)’). Toch is er voor wie een beetje zoekt ook wel goede kerstmuziek te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Christmas EP van Low of aan de kerst-boxen van Sufjan Stevens. En nu komt ook Calexico met een kerstplaat.

Op Seasonal Shift horen we niet het Calexico van The Black Light en Hot Rail, maar vooral het wat meer poppy Calexico van Garden Ruin. Mooie pop-noir met zo nu en dan een lekkere dosis Latijns-Amerikaanse muziek. Luister bijvoorbeeld naar het swingende ‘Mi Burrito Sabanero’, een Venezolaans kerstliedje, oorspronkelijk geschreven door Hugo Blanco. Op Seasonal Shift krijgt deze oude hit een update, waarbij Calexico wordt bijgestaan door zangeres Gaby Monero.

Ook Tom Petty’s ‘Christmas All Over Again’ krijgt een prima bewerking, waarbij de subtiele blazers het nummer een echte Calexico-feel geven. De cover van John Lennons ‘Happy X-Mas (War Is Over)’ is op zich ook zeker niet slecht. De opnieuw subtiele blazers en een mooi ingetogen koortje, maken van dit een van de betere covers van deze wel erg uitgekauwde song (zie hierboven). Eigenlijk is het een beetje een zwaktebod om een nummer als dit te gaan coveren, maar Calexico doet het wel goed.

De overige songs op Seasonal Shift zijn origineel en hiervan zijn vooral ‘Tanta Tristeza’, openingstrack ‘Hear The Bells’, en de titeltrack zeer de moeite waard. Ook het naar het naar de vroege Calexico verwijzende ‘Glory’s Hope’ is erg mooi. Minder geslaagd is het met computerbliepjes en raps(!) aangeklede ‘Sonoran Snoball’. En de afsluitende reprise van ‘Mi Burrito Sabanero’, met aan het eind kerstwensen van de band en van fans van over de hele wereld, is ronduit irritant.

Al met al is Seasonal Shift een prima album als je gekende kerstmuziek wilt ontwijken, maar toch een kerstgevoel wilt. Niet alle nummers zijn echter even geslaagd, maar met een beetje cherrypicken is er genoeg te genieten.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Calexico Label:City Slang
Cover Kelly Finnigan - A Joyful Sound

Kelly Finnigan - A Joyful SoundIn de tijd van het jaar dat we overspoeld worden door de favoriete...

Cover Tori Amos - Christmastide

Tori Amos - Christmastide Christmastide is een troostplaat, uitgebracht door Tori Amos als een hart...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT