RECENSIE: Calexico - El Mirador

Mirador
recensie cijfer 2022-05-30 Joey Burns en John Convertino speelden eerst samen in Giant Sant, de band van Howe Gelb, en gingen vervolgens samen verder onder de naam Calexico. Na het debuut Spoke uit 1996 volgden met The Black Light en Hot Rail de twee beste platen van de band.

Inmiddels zijn we bij album nummer tien, een kerst-tussendoortje en een album samen met Iron & Wine niet meegerekend. Op El Mirador, dat zich laat vertalen als “de uitkijkpost”, horen we de welbekende mix van Americana, Tex-mex en mariachi, in de setting van een stoffig woestijnstadje. Het is wat je van Calexico kunt verwachten en wat je ook graag van ze wilt horen. Vergeleken met de hierboven genoemde succesalbums is het heilige vuur er wel een beetje vanaf, maar toch weet de band nog steeds te boeien. Zeker met nummers als ‘Harness In The Wind’, met een heerlijk gitaarloopje en dito melodie, en ‘The El Burro Song’, een mooie combi van popmuziek en mariachi.

Ook het grotendeels in het Spaans gezongen ‘Cumbia Peninsula’ wordt opgesierd door mariachi-trompetjes en is een heerlijk nummer. ‘Then You Might See’ is dan weer meer desert-rock/pop en het laid-back ‘El Paso’ ademt de loomheid van een woestijnstadje tijdens de siësta.

Op de tweede helft zakt het niveau van El Mirador een beetje in. Waar de meer filmische, instrumentale tracks op de oude albums vaak razend spannend waren, is ‘Turquoise’ eerder een beetje saai. Een lichtpuntje is het gejaagde ‘Rancho Azul’, de voorlaatste song op het album.

Met name op de eerste helft van El Mirador biedt Calexico weer veel moois. De tweede helft is wat minder boeiend, maar de balans slaat uiteindelijk toch naar de positieve kant door.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Calexico Label:City Slang
Cover Cremation Lily - Dreams Drenched In Static

Cremation Lily - Dreams Drenched In StaticZonder enige info en dus nietsvermoedend propt ondergetekende het gebrande...

Cover BAMBARA - Love On My Mind

BAMBARA - Love On My Mind Bambara is een New Yorks post-punktrio bestaande uit bassist William...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT