RECENSIE: Channel Zero - Feed'Em With a Brick

Channel Zero – Feed ‘Em With A Brick
recensie cijfer 2011-07-08 Na een reeks geslaagde reünieconcerten levert Channel Zero, veertien jaar na het laatste wapenfeit Black Fuel, nu ook een gloednieuw studioalbum af. Feed ‘Em With A Brick is de weinig subtiele, maar uitermate goed passende titel bij de hier geserveerde pot brute metal.

Omdat gitarist Xavier Carion kampt met gehoorschade is hij er sinds de hereniging helaas niet meer bij. Mikey Roling (ex-Soulfly) is echter een waardige vervanger. Samen met zanger Franky DSVD, bassist Tino De Martino en drumbeest Phil B. trekt hij, onder het productionele oog van oud-Machine Headgitarist Logan Mader, flink van leer. Wat direct opvalt is de gigantische stempel die het Amerikaanse duo op het geluid van Channel Zero heeft gedrukt. De productie is cleaner dan ooit en echo’s van Mader’s en Roling’s oude broodheren (en aanverwanten) zijn simpelweg alomtegenwoordig op Feed ‘Em With A Brick. Dat kan hier en daar (aanstonds) wat in het verkeerde keelgat schieten (naar songs die herinneren aan subliem opgebouwde klasbakken van weleer als ‘Suck My Energy’, ‘Man On The Edge’, ‘Black Fuel’, ‘Fool’s Parade’ en ‘Call On Me’ is het tevergeefs zoeken), maar zegt eigenlijk niets over de kwaliteit van de nieuwe nummers. Daar is namelijk weinig mis mee.

Innovatief is het allemaal niet, maar de enorme overtuigingskracht, als gevolg van sterke composities in combinatie met de aanstekelijke bezieling en energie, maakt Feed ‘Em With A Brick toch tot een relevant - en verslavend - geheel. Zo opent de met tempowisselingen doorspekte track ‘Hot Summer’ het album meteen behoorlijk effectief en is de stoer swingende meezinger ‘Guns Of Navarone’ vervolgens nog een tandje imponerender. Ook het daaropvolgende duo ‘Electric Showdown’ en ‘Freedom’ maakt een niet mis te verstane indruk waardoor er na nog geen kwartier al meer dan genoeg bewijs op tafel ligt dat Channel Zero ‘het’ nog steeds flink in de vingers heeft. Het overige half uur, vanaf het tussen thrash en melodie haasje-over spelende ‘In The City’, blijft het eveneens allemaal ronduit boeiend en steekhoudend. Het zalig groovende ‘Hammerhead’, het woeste ‘Capitol Pigs’, het zwierig beukende ‘Ammunition’ en het in het begin met industriële invloeden doorspekte ‘War Is Hell’; allen eenvoudigweg niet te missen kopstoten.

Afsluiter ‘Ocean’ en – vooruit - het intense zacht-hard-zacht-hard nummer ‘Side Lines’ neigen wat meer richting het radiovriendelijkere geluid van de oude hit ‘Help’, maar overall is Channel Zero’s terugkeer snoeihard en furieus. En – nog één keer voor de slechte verstaander - zwaar de moeite! Feed ‘Em With A Brick is dan misschien niet het meest logische vervolg op de nog altijd urgent klinkende klassiekers Unsafe en Black Fuel; de (toch ook weer niet extreme) verandering van spijs doet, hier in ieder geval, uitermate gulzig eten.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Channel Zero Label:Roadrunner Records
Kempi – Het testament van Zanian Adamus

Kempi - Het Testament van Zanian AdamusHet moet voor de fans van Kempi even schrikken geweest zijn om de laatste...

Box Codax - Hellabuster

Box Codax - Hellabuster Box Codax is een Schotse band, afkomstig uit Glasgow. De band bestaat uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT