RECENSIE: Porcupine Tree - Lightbulb Sun

Porcupine Tree – Lightbulb Sun
recensie cijfer 2008-06-25 Porcupine Tree is druk met het uitgeven van re-issued cd’s. Naast het in 2007 uitgekomen reguliere album Fear of a Blank Planet (klik hier voor de recensie), komen overal nieuwe uitgaven van eerdere albums boven de grond. Zo kun je o.a. Signify, Up the Downstair en Coma Divine vinden in een remasterd 2cd set en is Stupid Dream zelfs uitgegeven als cd- en dvd-Audio. Hoeveel beter dit allemaal klinkt kun je ook uitvinden met een nieuwe editie van Lightbulb Sun. Dit keer als een remastered cd en een dvd-Audio met 5.1 surround sound.

Lightbulb Sun kwam officieel uit in 2000 nadat met het voorgaande album Stupid Dream een flinke verandering in de muziek van Porcupine Tree kwam. Het meer song-georiënteerde geluid van dit album klonk door in Lightbulb Sun en deze was hiermee waarschijnlijk de grote doorbraak van Porcupine Tree. Geweldige singles als ‘Four Chords That Made a Million’ en ‘Shesmovedon’ brachten dit album tot een groot succes. Met ‘Hatesong’ (welke nog regelmatig op concerten gespeeld wordt) zetten ze een geweldig donkere livesong neer. En geniaal is het ruim 13 minuten durende ‘Russia on Ice’, wat uiteraard gaat over de Russische specialiteit wodka en het verdriet dat het met zich meebrengt. Door de variatie op dit album is het waarschijnlijk het beste album om Porcupine Tree mee te leren kennen. Rust, schoonheid en depressie komen perfect bijeen.

Het verschil tussen het originele album en deze is goed te horen. De 2007 stereomix van het album is gewoon in de cd-speler te beluisteren en laat een weer net iets scherper geluid horen dan het origineel. Betere afstelling tussen links en rechts geeft je het gevoel beter in het album te zitten. Wel zul je er echt voor moeten gaan zitten om het goed te horen.

Mooier is de dvd-A versie van dit album. Eenmaal deze dvd in je geluidsset en je bent gelijk verkocht. Steven Wilson staat al een tijdje bekend om zijn geweldige 5.1 surround mixen. Recent was hij nog genomineerd, met Fear of a Blank Planet, voor een Grammy. Ook deze keer word je vanaf de eerste seconde meegenomen in het dromerige, sfeervolle, adembenemende sfeertje van Lightbulb Sun en na het laatste nummer ‘Feel So Low’ is er pas de mogelijkheid tot terugkeren. Zelden is het zo lekker om naar een cd te luisteren, zelden word je zo sterk meegenomen in één van de beste albums van deze toonaangevende band. Als extraatje word je (mits je systeem het toelaat) getrakteerd in een DTS mix van de nummers ‘Disappear’, ‘Buying New Soul’ en ‘Cure For Optimism’.

Al met al mag je zeggen dat het succes van Lightbulb Sun in 2000 door deze nieuwe uitgave weer vele plaatsen op de ladder zal klimmen. Helaas voor de mensen die een geluidssysteem als deze nog niet hebben. Maar voor degene die deze mogelijkheid wel kunnen benutten, deze mag je als muziekliefhebber niet links laten liggen!
Recensent:Jordi Koops Artiest:Porcupine Tree Label:Snapper Records
Campus - We Are The Silence

Campus - We Are The Silence Campus blijkt niet alleen een wat meningloze vertaling, maar er bestaat...

Various Artists – Monsters Of Roelofarendsveen

Various - Monsters of Roelofarendsveen Het Zuid-Hollandse dorp Roelofarendsveen heeft een bloeiende muziekscene,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT