RECENSIE: The Futureheads - This is not the World

The Futureheads – This is not the world
recensie cijfer 2008-07-12 Hier is hij dan, het nieuwe album van The Futureheads. Een band van grote klasse die in Nederland nog niet is doorgedrongen tot het slakkenhuis in de oren van de muziekliefhebber. Met This Is Not The World leveren ze in een constante lijn hun derde album af, elke twee jaar is het weer afwachten of het album zal doorbreken in de lage landen.

Ze stonden in 2005 al op Lowlands en een jaar later op London Calling maar toch bleven ze onopgemerkt. Misschien niet heel vreemd omdat het eerste album niet zo heel sterk was. In 2006 kwam het interessantere News and Tributes, waarvan hier een recensie te lezen is. Deze liet horen dat The Futureheads van grote klasse waren met strakke, intelligente gitaarlijntjes en het typische Engelse accent. Daarna hebben ze slechts één keer nog in Nederland gespeeld, waarschijnlijk niet genoeg om op te vallen.

Met This Is Not The World kan hier goed verandering in komen. Het album straalt via het strakke hoesje (waar de vier leden met een aluminiumfolie masker op staan) al klasse uit. En ook in de cdspeler word je weer verrast. Openingsnummer ‘The Beginning Of The Twist’ start als een ware gangmaker, alle cliché truckjes worden uitgevoerd, van samenzang tot opbouwende drumlijntjes en sterke overgangen in de gitaarriffs. Single ‘Radio Heart heeft ook nog veel volume maar grijpt eerder terug naar News And Tributes, niet echt een sterke keus voor de single omdat het niet de evolutie van The Futureheads weergeeft. Gelukkig staat de rest van het album wel bomvol met de verbeterde Futureheads. ‘Sale Of The Century’, ‘Broke Up The Time’ en ‘See What You Want’ zijn enkele van deze krachtige en catchy nummers die ook op het album staan. Het enige waar men zich eigenlijk aan kan irriteren is het altijd maar zo typische Engelse accent wat tegenwoordig natuurlijk veel te horen is in dit muziekgenre.

The Is Not The World is een sterk vervolg op News And Tributes. Met meer power in de nummers overtreft het waarschijnlijk zijn voorganger en zal het ook live een grotere impact kunnen geven. Ze staan nog niet gepland deze zomer maar het wordt tijd voor een paar shows. Nederland zal zich langzaam maar zeker gaan overgeven aan de band die op het eerste geluid niet zo bijzonder is maar in detail zich sterker neerzet dan zijn collega’s. In Engeland zijn ze al lang om, nu wij nog.
Recensent:Jordi Koops Artiest:The Futureheads Label:Nul Records / PIAS
Mary Gauthier - Genesis (The Early Years)

Mary Gauthier - Genesis (The Early Years)Het compilatiealbum Genesis (The Early Years) van americana/folkzangeres...

Ladytron – Velocifero

Ladytron - Velocifero De twee meiden van Ladytron zijn eindelijk terug met een nieuw schijfje....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT