RECENSIE: The Rascals - Rascalize

The Rascals – Rascalize
recensie cijfer 2008-07-20 Miles Kane staat misschien beter bekend als een goede vriend van Alex Turner (Arctic Monkeys) waarmee hij samen The Last Shadow Puppets vormt. Maar eigenlijk is hij één van de drie leden van The Rascals. Samen met Joe Edwards en Greg Mighall vormt hij het nieuwe succesvolle vriendenbandje uit Engeland. Voorheen speelden ze samen in The Little Flames waarmee ze al in voorprogramma’s stonden van Arctic Monkeys, The Coral en The Zutons. Maar bij gebrek aan inspiratie hebben ze zich afgezonderd en volledig gericht op hun nieuw muziek.

Het resultaat is Rascalize, een debuutalbum welke meer wegheeft van het succesvolle Arctic Monkeys dan van de softere britpopcollega’s. De plaat is geproduceerd door Ben Hillier, welke ook heeft geholpen bij bands als Blur en Elbow. Al eerder brachten ze single ‘Suspicious Wit’ uit en lieten zich met de succesvolle stroom meevoeren door de UK en enkele uitstapjes naar Nederland (London Calling), Spanje en Amerika. Dit succes moet uitgebreid worden met dit debuutalbum.

Rascalize is een album met ballen. Strakke eenvoudige gitaarpartijen, pakkende effecten en een donkere inslag. Stevig met weinig poespas. ‘Out of Dreams’, ‘People Watching’, 'Bond Girl’ zijn allemaal voorbeelden hoe je muziek maakt. The Rascals geven alles wat ze hebben en zeggen zelf ook ”We couldn’t make a better record at this point. There’s no way we could try any harder because we haven’t held anything back.” Dat is duidelijk te horen op het album want ook de stevige baspartijen en de sterke tempowisselingen valt niks op aan te merken.

Rascalize is een geweldig debuutalbum van deze jonge heren. Hard, strak en ongecompliceerd. Een must have voor velen en een gegarandeerd succes. Dit jaar staan ze nog op een klein podium op Lowlands maar verwacht kan worden dat de grote zalen na dit album ook open zullen staan voor deze deugnieten.
Recensent:Jordi Koops Artiest:The Rascals Label:V2 Records
Anouk - Live at Gelredome

Anouk - Live at GelredomeHet was nogal een bewogen jaar voor Anouk . Ze maakte in Amerika het album...

Johnny’s Landing – The London EP

Johnny's Landing - The London EP Uit onze politieke hoofdstad Den Haag komt het driekoppige indie rock, wave,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT