RECENSIE: Ozric Tentacles - Sunrise Festival

Ozric Tentacles – Sunrise Festival
recensie cijfer 2008-07-04 Het Stonehenge Festival van 1984 vormde de wortels waaruit de psychedelische rock formatie Ozric Tenticles uitgroeide tot één van de toonaangevende bands in de progrock, spacerock en psychedelica. Sinds de oprichting hebben de ‘Ozrics’ zo’n twintig albums uitgebracht en meer dan een miljoen platen verkocht. De band heeft één hitsingle gehad met het nummer ‘Sploosh!’ dat in een BMW reclame gebruikt werd. De nieuwe cd/dvd dubbelaar Sunrise Festival bevat livemateriaal van het Sunrise Celebration Festival in Somerset en geeft een overzicht van klassiekers uit hun oeuvre.

Met ‘...Blimey!’ opent de plaat heel erg space en rockt het behoorlijk stevig door. Met ‘O-I’, ‘Vita Voom’ en het dertien minuten durende ‘Jurassic Shift’ brengt de band je in hogere sferen. Zware basslijnen, jankende gitaren, uptempo drumpartijen en een overdosis aan synthesisers en verschillende geluidseffecten. Zo zijn eigenlijk ook de rest van de nummers op de plaat te omschrijven. Daarnaast is het te vermelden waard dat er op de hele plaat geen woord gesproken of gezongen wordt. Dit geheel zorgt ervoor dat het een prima album is om lekker op de achtergrond aan te hebben staan.

De dvd bevat het beeldmateriaal van de show op het Sunrise Celebration Festival en tevens één extra track die niet op de cd staat. Net als de hoes van het album is het beeldmateriaal gekenmerkt door felle kleuren, vage beelden en hypnotiserende patronen. Eigenlijk is dit gewoon irritant om naar te kijken, maar blowende en LSD trippende hippies zullen hierop zeker uit hun dak gaan. Daarnaast vind ik de show (en de muziek) te saai om op dvd te bekijken/luisteren.

De cd/dvd dubbelaar Sunrise Festival komt in een mooi digipack. De geluidskwaliteit van de live opnames zijn heel goed en de set is erg strak. Het beeldmateriaal van de dvd is ook van goede kwaliteit, maar door de psychedelische bewerking niet altijd even prettig om naar te kijken. Houd je van rock en wil je een keer flink de pan uit spacen terwijl je op de bank ligt te chillen, dan is deze plaat een must.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Ozric Tentacles Label:Snapper Records
Radio Infinity – Derail To Innovate

Radio Infinity - Derail to InnovateZe verdienden hun sporen bij bands zoals Millionaire, Vandal en Evil...

Mindless Self Indulgence – IF

Mindless Self Indulgence - If Jimmy, Lyn – Z, Steven en Kitty vormen het muzikale kwartet wat vele kennen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT