RECENSIE: Ruben Hoeke Band - All Saints

RHB
recensie cijfer 2019-11-30 Als zoon van de legendarische boogie-woogie grootheid Rob Hoeke kreeg zoon Ruben de muziek met de paplepel ingegoten; hij wordt door velen gezien als de beste rock/bluesgitarist van ons land. Een aanbod om een aantal jaar met Beth Hart op tour te gaan werd in 2016 afgeslagen, om vooral zijn eigen weg te kunnen blijven gaan; good for us. Begin deze maand is All Saints verschenen; de opvolger van het fantastische Sonic Revolver uit 2016. Er verscheen nog wel een live-album (25 Live) in 2018, waar Ruben 25 jaar als live-artiest vierde in Sneek. Ruben Hoeke Band bestaat uit: gitarist Ruben Hoeke; broer Eric Hoeke op drums; bassist Mike Kamp en zanger/tekstschrijver Lucas Pruim.

All Saints is in drie weken keihard werken opgenomen in de Captain Hook studio. Het speelplezier knalt uit je speakers en de band staat als een huis. De sound is dik in orde en mooi in balans; met uiteraard volop ruimte voor de gitaar.

Er wordt afgetrapt met de dampende gitaarrocker ‘Get Bit’ wat losjes geinspireerd lijkt te zijn door ‘Bad Medicine’. Lucas laat er geen gras over groeien: “That bitch keeps playing with snakes while I get bit”. De toon is gezet en deze lijn wordt voortgezet met de boogie-knaller ‘Cheap Trick’ en het eerder uitgebrachte ‘Easy Does It’ - voorzien van een geweldige gitaarsolo. Het valt op dat het rauwe randje van Lucas’ zijn stem wat minder aanwezig is dan voorheen; even wennen in het begin, maar gaandeweg blijkt dat het zo beter past. Ook als zanger is Lucas gegroeid, wat goed te horen is in het stuwende en akoestische ‘Been A Long Time’ (waar de elektrische gitaar doorheen soleert). Een van de hoogtepunten van het nieuwe album is ‘Sour Fruit’: rockend en swingend met een heerlijke riff. De gevoelige ballad ‘Forafter Always’ is ook al eerder uitgebracht; opvallend is de meerstemmigheid en gelaagdheid in deze track. ‘All Feels’ en ‘The Devil’s Toil’ behoren tot de stevigere nummers. De kwaliteit van de gehele band is uitstekend, dat mag gezegd worden. Logischerwijs is er een hoofdrol voor Ruben, maar ook Broer Eric verdient een dikke pluim voor zijn puike drumwerk.

Richting het einde gaat het tempo wat terug met het fijne ‘Sally Went To The Shore’ om vervolgens aan te komen bij de fenomenale afsluiter ‘Love Is Blindness’; een cover van U2, welke te vinden is op het sublieme Achtung Baby uit 1991. Wat Ruben en consorten perfect hebben weten te behouden is de onheilspellende sfeer in de track; het origineel is een stuk elektronischer van aard. Niet de meest voor de hand liggende keuze als cover; wel enorm geslaagd met een meer dan vier minuten durende gitaarsolo; wat een feest! Met veel timing en gevoel gespeeld: kippenvel!

Ruben Hoeke Band is met All Saints muzikaal weer een stukje volwassener geworden. Qua zang, qua songs, qua alles. Dat belooft wat! Op naar hopelijk nog veel meer moois.
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Ruben Hoeke Band Label:Butler Records
Cover Waltzburg - Cut The Wire

Waltzburg - Cut The WireDe lijst met bekende artiesten die ooit deelnamen aan de Popronde breidt zich...

Cover Natasha Bedingfield - Roll With Me

Natasha Bedingfield - Roll With Me ”These words are my own.” Wijze woorden van de Britse zangeres Natasha...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT