RECENSIE: Ruben Hoeke Band - 25 Live

Hoeke
recensie cijfer 2019-02-05 Het idee om ooit eens een livealbum uit te brengen speelde al lang in de gedachten van gitarist en bandleider Ruben Hoeke. Niet vreemd natuurlijk voor iemand die wel meer als duizend keer oog in oog heeft gestaan met een livepubliek en het credo ”Met z’n allen zweten en vol overgave alles plat spelen” altijd hoog in het vaandel heeft gehad en nog steeds heeft. Op de een of andere manier kwam het er echter steeds niet van. Door alle drukte met zijn eigen Ruben Hoeke Band en vooral ook alle andere werkzaamheden op muzikaal terrein bleef het plan geparkeerd en leek hij het zelfs even te zijn vergeten.

Zo was daar, naast allerlei andere interessante activiteiten, bijvoorbeeld het initiatief om eens iets te gaan doen rondom het jubileum van Jan Akkerman, ‘De Beste Nederlandse Gitarist Aller Tijden’, die in december 2016 70 jaar werd. ‘The Special Anniversary Party’, het eenmalige muzikale evenement groeide uit tot een feestje dat nog steeds onder de naam ‘Knight Of The Guitar’ voortduurt. Aanstormende talenten staan naast gearriveerde grootheden samen op het podium.

Tot die laatste categorie kunnen we Hoeke inmiddels zeker ook rekenen. Hoogstpersoonlijk tilde hij de Nederblues en -rock naar een hoger niveau. Negen studioalbums zouden er onder zijn naam worden opgenomen. Het feit dat hij 10 december 1992 zijn eerste optreden gaf vormde de aanleiding voor het opnemen van 25Live, de eerste liveregistratie in de carrière van Ruben Hoeke. Twee avonden liep de bandrecorder mee in Sneek tijdens de optredens in Poppodium Bolwerk. Grappig detail hierbij is dat de band pas na de eerste show moest vernemen dat het werd opgenomen. Je hoort daarom een strak op elkaar ingespeelde band die over de juiste focus beschikt, als een geoliede machine door de set dendert en met groot gemak maar zeer overtuigend het beste bij zichzelf naar boven brengt: ‘That’s The Boogie’ knalde het op volle kracht 30 september 2017.

Als je het doet moet je het goed doen zullen ze gedacht hebben. Maar liefst, toeval of niet?, 25 tracks zijn er op het album terechtgekomen. Uit het eigen repertoire is een prachtige verzameling geselecteerd waarbij ‘Four Seasons’ speciale vermelding verdient. Het betreft een bewerking van ‘Vier Seizoenen’, een compositie uit de pen van Thé Lau die in deze indrukwekkende uitvoering zelfs de meest stoere rocker in het publiek niet onberoerd laat. Wie er bovendien in slaagt om weg te komen met ‘Won’t Get Fooled Again’, één van de meest tot de verbeelding sprekende zes minuten uit de rockhistorie ooit, maakt natuurlijk eveneens hevige indruk.
Na de vele samenwerkingen, ontelbare optredens en spannende avonturen in de muziek lijkt Hoeke, wellicht onbewust, zijn droombezetting bij elkaar te hebben verzameld. Het bewijs hiervan wordt met 25Live overduidelijk geleverd. Kortom, het moment om eens op een speciale manier stil te staan bij een kwart-eeuw rock, blues, boogie en allerlei andere aanverwante lekkernijen kon niet beter worden uitgekozen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Ruben Hoeke Band Label:Butler Records
Cover Celso Salim Band - Mama`s Hometown

Celso Salim Band - Mama`s Hometown Celso Salim is een Braziliaanse bluesmuzikant. In eigen land heeft hij...

Cover Vicktor Taiwò - Joy Comes In Spirit

Vicktor Taiwò - Joy Comes In Spirit Soms laat muziek zich maar niet vangen. Joy Comes In Spirit van Vicktor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT