RECENSIE: Waltzburg - Cut The Wire

Waltzburg
recensie cijfer 2019-10-25 De lijst met bekende artiesten die ooit deelnamen aan de Popronde breidt zich ieder jaar weer uit. Soms gaat het hard, soms duurt het even. De Nijmeegse band Waltzburg mocht in 2017 zijn opwachting maken in verschillende steden, verdeeld over heel het land. Gevolgd door een puik optreden op Noorderslag en dan kan het zomaar hard gaan. 3FM stuurde de band naar Sziget en nu is daar dan eindelijk het debuutalbum. Cut The Wire kwam tot stand in Kytopia en maakt de verwachtingen grotendeels waar.

Indiepop ten top, zou je haast willen zeggen na het beluisteren van de negen liedjes. Een groot Vampire Weekend-gehalte met minder experiment. Waarschijnlijk een vergelijking die niet uit de lucht is gegrepen. De speelse muziek, vol aparte instrumenten, geluidjes en ritmische tokkels is vaak vrolijk. Tekstueel is het wat dat betreft een heel ander verhaal. De liedjes gaan veelal over keuzes maken, knopen doorhakken en kruispunten in het leven. De balans hierin is prima, wat vaak het geval is als de muziek gewoonweg klopt.

De songs zitten uitstekend in elkaar. Het proces heeft zich, naar eigen zeggen, vooral gericht op een beperkt aantal songs. Geen waslijst aan liedjes, die hier en daar wat verder werden uitgewerkt. Nee. Uren, dagen, soms weken kreeg iedere track de tijd die het nodig had, om zo tot de juiste sound te worden geperfectioneerd. Wat resulteert in het album dat het nu is. Volwassen maar speels genoeg om het ondeugend te noemen.

‘Friends’ spant wat dat betreft de kroon. Maar ook albumopener ‘Gotor’ is een vrolijk kleurenpalet. De eerste vier tracks van het album brengen je direct de hoogtepunten. Het album heeft tempo maar voelt nergens te kort. Een goede keuze is dan ook de laatste track, ‘Eyes Shut’, die wat zwaarder aanvoelt, maar direct ook wat meer van de veelzijdigheid prijsgeeft. Dat sommige liedjes soms wat van elkaar weg hebben nemen we op de koop toe. Het doet uitkijken naar meer werk van deze mannen én vrouw.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:Waltzburg Label:Eigen Beheer
Cover Jim van der Zee - Starting The Engine

Jim van der Zee - Starting The EngineWat een stem heeft Jim van der Zee ! Op zijn tweede album Starting The...

Cover Ruben Hoeke Band - All Saints

Ruben Hoeke Band - All Saints Als zoon van de legendarische boogie-woogie grootheid Rob Hoeke kreeg zoon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT