RECENSIE: Ten Years After - Naturally Live

TYA
recensie cijfer 2019-11-27 Ten Years After heeft al heel wat geschiedenis achter de rug. Onder leiding van gitarist Alvin Lee waren ze één van de hoogtepunten van Woodstock. De video van ‘I’m Going Home’ is nog steeds een geweldige blueservaring. Ondanks enkele pauzes bleef Alvin Lee betrokken bij Ten Years After. De inmiddels overleden gitarist gooide in 2003 definitief de deur dicht voor zijn medemuzikanten. Sinds 2014 is ook bassist Leo Lyons vertrokken. Ten Years After zet echter nog altijd haar klassieke bluesrockgeluid voort.

Met Marcus Bonfanti is de groep nu aan haar derde frontman toe. De nieuwe zanger brengt Ten Years After weer opnieuw tot leven. Want in Nederland is de band in het clubcircuit inmiddels actiever dan ooit te voren. Onlangs speelde Ten Years After in plaatsen als Hilversum, Drachten en Enschede. Optredens in Amsterdam, Tilburg en Haarlem staan nog op het programma voor 2020.

Het album Naturally Live geeft een sfeerimpressie van wat bezoekers kunnen verwachten van deze optreden. Het gaat om een volledige opname van het concert dat de band op 24 maart 2018 in Erfurt te Duitsland speelde. In de concertopname hoor je een sterke klassieke bluesband. Het zijn lange nummers met gitaarsolo’s, orgelsolo’s en gepassioneerde zang.

Ondanks de hoge leeftijd van de twee originele leden zit de swing er nog goed in. ‘Last Night Of The Bottle’ drijft op de dreigende bas en knallende drums. Zanger Marcus heeft een goede zware stem die zich uitstekend leent voor dit genre. De band zorgt voor afwisseling met akoestische liedjes, zoals bijvoorbeeld ‘Portable People’ waar de muziek een klein gospelvleugje meekrijgt. Hoogtepunt is en blijft echter het fantastische ‘I’m Going Home’. Vanaf de bekende gitaarriff tot het beukende basritme en het uit te schreeuwen refrein; alles schreeuwt erom om mee te gaan met de explosieve finale.

Desondanks is Naturally Live echt een plaat geïnspireerd op de live ervaring. Ten Years After klinkt als een goede band die het erfgoed degelijk intact weet te houden. Tegelijk is de groep natuurlijk niet meer zo verrassend en sterk als in haar hoogtijdagen. Dat maakt dat de gitaar- en orgelsolo’s ongetwijfeld live een feestje zijn, maar dat deze liveplaat het toch niet haalt bij de echt oude opnames van Ten Years After met jonge bandleden en bovenal een jonge Alvin Lee.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ten Years After Label:Butler Records
Cover Fischer-Z - Swimming In Thunderstorms

Fischer-Z - Swimming In ThunderstormsAls jochie van vijftien maakte ondergetekende kennis met Fischer-Z middels...

Cover The Murder Capital - When I Have Fears

The Murder Capital - When I Have Fears Een hype is snel gemaakt in de Britse muziekpers. Nieuwe bandjes worden nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT