RECENSIE: Ljungblut - Capitals

print
mail to friend
Ljungblut – Capitals
recensie cijfer 2008-01-12 Ljungblut is het alter-ego van de Noor Kim Ljung, bassist en songwriter van de progressieve industrial-band Zeromancer en voormalig bassist van Seigmen. Geschreven materiaal dat niet bij de stijl van Zeromancer paste bleef liggen, tot Ljung het tijd vond om een soloalbum op te nemen met deze nummers. In 2005 verscheen het dubbelalbum The Other Side of all Things, inmiddels is het tijd voor een tweede plaat: Capitals.

De opnamesessies van dit album begonnen al in het voorjaar van 2006 en was in december van dat jaar klaar. Het wachten was echter op een label dat het album wilde uitbrengen. Capitals werd in Noorwegen uitgebracht op 29 mei 2007, de rest van de wereld moest wachten tot 26 november. Op de voorkant van het hoesje staat een serene foto van een rog. Dit is een hint naar de soort muziek die je zal horen; kalm, melancholisch en melodieus. Volgens Ljung zelf gaan de nummers over onvoorwaardelijke liefde en haat, liefdesverdriet en hoofdpijn.

Geen zoetsappige liefdesliedjes, maar zware kost. Het begint meteen al met 'The Emblem', dat gaat over een verbroken liefde, niet bij elkaar passen en elkaar dus nooit meer zien. 'Bipolar Kid' verhaalt – hoe kan het ook anders – over depressie. Beide nummers zijn kalm en gelijkmatig. 'All Nails Bitten Down' heeft iets meer variatie in de melodie, maar is zoals alle nummers op dit album erg rustig. Op 'Facades' zingt ook Eva Weel Skram, die in 2005 heeft meegedaan aan de Noorse versie van Idols. Dat geeft het nummer net een beetje extra onderscheid. Skram’s stem past goed bij het donkere geluid van Ljung.

Bij track vijf, 'Touching a Flame', komt er iets meer vaart in de muziek. Zeker het refrein heeft een fijne drum en de tweede helft van het nummer blijft die drum lekker aanwezig. 'Still Can’t Say I Love You' is erg kwetsbaar en gevoelig. Zowel wat muziek als zang betreft. Ook 'Iodine' heeft dezelfde kwetsbaarheid. Laatste nummer 'Ride (it out again)' gooit het tekstueel over een heel andere boeg; “Oh my god, I want you now, oh my god I need you so”, zing Ljung hees. Een fijne afsluiter van een bijzonder album.

Capitals is echt een plaat voor de lange (en eenzame) winteravonden. Luisterliedjes met inhoud. Droommuziek bij kaarslicht, wellicht met een beker warme chocolademelk - rum is optioneel. De muziek is prachtig, alle instrumenten vloeien naadloos in elkaar over, hier is een perfectionist aan het werk geweest.
Recensent:Imre Veen Artiest:Ljungblut Label:VME
volgende recensie
Icarus Witch - Songs for the Lost

Icarus Witch - Songs for the Lost Icarus Witch is een band uit de Verenigde Staten van Amerika. Nadat het...

The Far East Band – Tough Enough
vorige recensie

The Far East Band - Tough Enough The Far East Band , uit het verre Oost-Duitsland, heeft al redelijk naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT