RECENSIE: Blunt - Ever Est

blunt
recensie cijfer 2017-03-14 Het Belgische Blunt viert met de komst van Ever.Est haar vijftiende verjaardag. Een flinke mijlpaal voor elke band die het haalt, zeker als je net als deze heren een behoorlijk volle bezetting hebt. Het verjaardagscadeau is een folkrocker die probeert de energie van een live optreden over te brengen op plaat en een veelzijdigheid in stijlen wil laten horen. In dat opzicht is vijftien een hele toepasselijke leeftijd, Ever.Est is wisselvalliger dan menigeen puber en al even moeilijk te peilen.

Het begin is nog alleraardigst. Het titelnummer en het Franstalige uitstapje ‘Va T’En’ zijn beide sterke folkrocknummers die inderdaad dat livegevoel over weten te brengen. Luister naar deze twee tracks en je waant je zonder moeite in een Vlaamse kroeg terwijl de geur van Jupiler en frieten je neusgaten vult. De muziek zelf klinkt als Abysnthe Minded ten tijde van hun doorbraak in Nederland circa 2009, maar dan met de samenzang en hosserigheid van de Dropkick Murphys. Wellicht een aparte combinatie, maar naar blijkt wordt de wereld zeker niet slechter van een folk-rock Murphys-achtige band.

Jammer dan dat er na dit nummer zich een interne crisis toont die pas richting het einde van de plaat opgelost kan worden. Zo makkelijk als tijdens die eerste nummers de karakteristieke viool een fijne twist toevoegt aan het geheel zakt hij hierna ook weer weg. ‘Top Of Our Lungs’ probeert het Dropkick Murphys-gehalte nog eens naar voren te duwen, maar er is een reden waarom veel van de leden uit die Amerikaanse formatie nooit een heel nummer in mogen zingen.

Pas bij ‘Low-Impact-Man’ komt de beste versie van deze band zijn kop weer opsteken, een paar nummers voor het einde. Het lijkt erop alsof de jubilarissen nog steeds niet volledig achter hun sterkste punten zijn gekomen, want een volledig album waarbij de viool van Yannick Swennen een groter aandeel had gehad was er een stuk beter ingegaan. Of misschien is dat de kracht wel achter de langdurigheid van het bestaan van Blunt: Iedereen krijgt zijn moment op de voorgrond.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Blunt Label:Marista
Cover Jessica Sligter - A Sense Of Growth

Jessica Sligter - A Sense Of Growth Jessica Sligter is de naam van de Nederlandse/Noorse zangeres die met A...

Cover Jasper Slaghuis - From The Lght Of The Day To The Dead Of Night

Jasper Slaghuis - From The Light Of The Day To The Dead Of Night Jasper Slaghuis is een ervaren singer-songwriter uit Enschede die zowel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT