RECENSIE: Blue And Broke - Night Shadows

BNB
recensie cijfer 2021-08-25 Blue And Broke is een Belgische band die in 1997 werd opgericht en in 2004 al weer stopte met paar demo’s en één album op zak. De Gentse groep van zangeres Melissa Anthuenis, gitarist Pedro De Bruyckere en toetsenist Danny Verstraete besloot in 2013 de draad weer op te pakken en Night Shadows is alweer hun derde plaat sindsdien.

Blue And Broke maakt redelijk traditionele pop/rock met een vleugje soul. Die soul wordt dan ook vooral opgewekt door de soulvolle krachtige stem van Melissa Anthuenis, in combinatie met de regelmatig opduikende blazerssectie.

De muziek op Night Shadows schommelt tussen vrij luchtige popliedjes en wat meer ingetogen werkjes. Zo zijn vooral opener ‘As I Can’ en ’Outside’ hele toegankelijke pop-/rockliedjes die flink doen denken aan het werk van Martha Davis en haar band The Motels.

De broeierige sfeer van het door de bas voortgedreven ‘Ready’ wordt flink versterkt door de hitsige geilheid die uit de tekst opborrelt; ”Is that a gun you wear, or do you really like me?” zo kreunt Melissa. Oei, die zagen we niet aankomen. Het is een flink contrast met de tekst van het indringende en lange ‘Was It Worth It’ dat gaat over de filosoof Jean-Jacques Rousseau, die in de achttiende eeuw leefde en zijn vrouw dwong haar kinderen af te staan. Iets wat overigens in die tijd niet heel ongebruikelijk was.

Het leuke is dat in het cd-boekje de teksten worden uitgelegd en zo leren we dat het vlotte liedje ‘Vivian’ gaat over Vivian Maier, een fotografe die pas na haar dood gewaardeerd werd. Enkele van haar foto’s over Amerika in de vorige eeuw zijn terug te vinden in het artwork. In het titelnummer wordt Melissa bijgestaan door Henk Hofstede van Nits. Samen gaan ze een kort, maar spannend duet aan, gelardeerd door een pianomotiefje en prominent basloopje. Mooi gedaan.

Night Shadows lijkt op het eerste gehoor wat oppervlakkig, maar na enkele luisterbeurten gaat de plaat steeds meer leven, komen de diepere lagen boven, valt alles op zijn plaats, en blijkt het album ineens meer dan genietbaar.
Recensent:Jan Didden Artiest:Blue And Broke Label:Marista
Cover Aziola City  - The Ironic Divide

Aziola Cry - The Ironic DivideEen vreemde eend in de bijt, zo mogen we Aziola Cry toch wel noemen. Het...

Cover Ticket West - Cab Driving Man

Ticket West - Cab Driving Man Ticket West is een Nederlandse bluesband die op het eerste gehoor ook...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT