RECENSIE: Blunt - Northern Skies

Blunt
recensie cijfer 2019-10-22 Er zijn nog maar weinig festivals in Europa waar de vijf bevlogen muzikanten van Blunt nog niet gespeeld hebben. Ook zijn er diverse clubs in Nederland, Duitsland, Ierland en Frankrijk waar de opgewekte folkpop al eens te horen was. Al bijna vijfentwintig jaar is Blunt al actief en steeds slagen de sympathieke Vlamingen er in om zo ongeveer iedere drie jaar weer met iets nieuws uit te komen. Een knappe prestatie voor dit gezelschap dat de smaak van groot commercieel succes nog nooit heeft mogen proeven.

Na enkele volwaardige albums en een paar EP’s is er nu Northern Skies, een 4-track album dat het drie jaar geleden uitgebrachte Ever.Est opvolgt. Hiermee wordt een prettige samenwerking met de technische dienst, waarin onder meer de van Ozark Henry bekende pianist Didier Deruytter te vinden is, voortgezet. Men is er menigmaal goed in geslaagd om het live-geluid, één van de voornaamste kwaliteiten van Blunt, te pakken en vast te leggen in de studio. Sterk is het prachtige percussie-intro van de titeltrack waarin al meteen de sfeervolle vioolklanken domineren en de Ierse folk met de vlotte popmuziek elkaar in de armen vallen.

Op ‘Storm Tide’ zijn de rollen omgedraaid en worden de folkinvloeden aan de stevige rocksound toegevoegd en kun je dus zomaar verrast worden door een vioolsolo die goed losgaat. Sterk opgebouwd is, hoe toepasselijk, ‘The Plan’ waarin wordt toegewerkt naar een meezing-outro of het pakkende ‘Anything For You’ dat het tijdens de live-optredens ongetwijfeld lekker gaat doen als sfeerverhogend element in de set. De inventieve tempowisselingen zitten goed in elkaar en laten een stel muzikanten horen die elkaar goed aanvoelen.

Met ‘Northern Skies’ heeft Blunt weer een paar sterke troeven aan het repertoire toegevoegd en kunnen we er zeker van zijn dat de vijf nog lang niet klaar zijn met elkaar. Laat ze maar snel weer in de clubs duiken om het allemaal live te laten meemaken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Blunt Label:Marista
Cover Ketil Bjornstad - Hun Som Kjenner Tristheten Ved Ting

Ketil Bjornstad - Hun Som Kjenner Tristheten Ved TingDe Noorse Ketil Bjørnstad staat al vijftig jaar lang bekend als een begaafd...

Hakon

Hakon Kornstad - Im Treibhaus Door de Noorse muzikant Håkon Kornstad simpelweg neer te zetten als één van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT