RECENSIE: Blunt - Changes

Blunt- Changes
recensie cijfer 2010-06-19 Het uit het Belgische Moorsele afkomstige Blunt maakt muziek die wat meer traditionele rock combineert met folkmuziek. Changes is hun vierde album en kent een andere gitarist dan de drie voorgaande albums, die de afgelopen tien jaar verschenen. Omdat de band bijna tien jaar bestaat komen er aankomend jaar wat meer unplugged concerten aan. Echter, op Changes is hier nog weinig van te merken.

Op meerdere fronten klinkt Blunt authentiek. De songstructuren zijn kenmerkend voor de jaren ’80, door de slepende vocalen en sterk aanwezige scherpe gitaar. Toch hoor je meer op deze cd, zo nemen op opener ‘She’ll Be Back’ achtergrondvocalen, piano en blazers het tijdens het aanstekelijke refreintje over. Na de openingstrack wordt duidelijker wat de band met folkrock bedoelt: ‘At Last’ begint met banjogepingel, maar gaat over in stamprock. De manier van zingen die zangers Vande Walle en Deldaele hanteren heeft veel weg van Golden Earring, zowel tekstueel als muzikaal gezien. Maar zoals al gezegd, komen ook hier meer instrumenten om de hoek kijken. ‘Keep it to Yourself’ heeft makkelijke vocalen en een kinderliedjesachtig loopje. ‘People at the Top’ is dankzij de ritmetrommels en de traditionele instrumenten echt een folkfeestnummer. ‘These Days’ heeft meer wat weg van een ballad dankzij de langzame aanloop en de samenzang. Hoewel dit niet eens zo verkeerd klinkt, gloort Blunt het meest op de wat meer uptempo nummers.

Het relatief onbekende Blunt uit Moorsele snijdt een specifieke doelgroep aan. De nummers mogen dan erg toegankelijk zijn, toch is de combinatie aan wat oudere muziek met rockmuziek niet iets waar iedereen direct mee wegloopt. Mij hebben ze echter gedurende de hele plaat weten te boeien door inventief te zijn met hun muziekinstrumenten. Binnen het folkrockgenre is Blunt dan ook een naam die zeker meer aandacht verdient.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Blunt Label:Eigen Beheer
The Difference – When Light Uncovers Grey

The Difference - When Light Uncovers GreyHet is niet de eerste keer dat uw recensent verrast wordt door een band die...

Darwin Deez – Darwin Deez

Darwin Deez - Darwin Deez Sommige muzikanten veranderen in rare snuiters door de publiciteit. Anderen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT