RECENSIE: Vanishing Twin - Choose Your Own Adventure

Vanishing Twins
recensie cijfer 2016-11-14 Gekke geluidjes, vreemde instrumenten, daar houdt Cathy Lucas wel van. Onder de naam Orlando bracht ze al een aantal cassettes met haar muziek uit, waarop ze zich naar hartenlust kon uitleven daarmee. Deze voorliefde voor ongebruikelijke instrumenten en geluiden bracht haar samen met een divers pluimage aan artiesten en uiteindelijk werd daaruit Vanishing Twin gevormd. De naam verwijst naar het verdwijnen van de andere helft van een tweeling in de ongeboren Lucas, toen beide nog maar een hoopje cellen waren in de baarmoeder, iets wat niet ongebruikelijk is. Het levert met Choose Your Own Adventure een intrigerende debuutplaat op.

Een aantal nummers daarop zijn bijna overwegend instrumentaal zoals het dansbare ‘Vanishing Twin Syndrome’ wat inderdaad opnieuw verwijst naar de herkomst van de naam van de band. Het is een erg gevarieerd muziekstuk, iets wat voor de hele plaat geldt. Dit soort avontuurlijke muziek wordt afgewisseld met dromerige popliedjes als ‘The Conservation Of Energy’. Het bondige ‘Floating Heart’ is dan weer een nummer met de nadruk op percussie en ‘Under The Water’ klinkt weer heel jazzy waarin de drums met veel swing zijn ingespeeld.

Het gebruik van die ongewone en “vintage” instrumenten is smaakvol toegepast en voert niet de boventoon. Maar als je goed luistert hoor je hier en daar klassieke spacy geluiden of een oude drumcomputer. Op sommige nummers zoemen de synthesizers gemoedelijk zoals in titelnummer ‘Choose Your Own Adventure’. Het doet dan soms denken aan Air uit de jaren negentig, helemaal als je daarbij de fijne baslijnen hoort die tapijtjes van lage tonen leggen.

In totaal zijn het negen sfeervolle nummers die met veel gevoel zijn ingespeeld. De plaat ademt een dromerige en soms nostalgische sfeer, maar is tegelijkertijd ook zwoel en dansbaar. In het bijna 10 minuten durende ‘Truth Is Boring’ worden ook de wat meer psychedelische ruimtes verkend. En daarmee is Choose Your Own Adventure een hele fijne en gevarieerde langspeler die voor ieder wat wils herbergt.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Vanishing Twin Label:Soundway
Cover Living Room Heroes - Days Well Spent

Living Room Heroes - Days Well SpentEr bestaat een reële kans dat u nog nooit van Living Room Heroes gehoord...

Cover Todd Tobias - Gila Man

Todd Tobias - Gila Man Was zijn vorige plaat, Tristes Tropiques , al mysterieus, nu gooit Todd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT