RECENSIE: Vanishing Twin - Ookii Gekkou

Vanishing Twin
recensie cijfer 2022-02-08 Vanishing Twin is een kosmopolitisch gezelschap. De bandleden hebben hun roots liggen in onder meer Japan, Italië, Engeland en Frankrijk. En dat is terug te horen in het geluid van de band. Trefwoorden daarbij zijn jazz, latin, afro, oriëntal, grooves, avant-garde en pop. Wereldse muziek dus. Ookii Gekkou (Japans voor groot maanlicht) heet het derde album van Vanishing Twin.

De band bestaat uit zangeres/gitariste Cathy Lucas, drumster Valentina Magaletti (die eerder samenwerkte met Bat For Lashes en Gruff Rhys), bassist Susumi Mukai en Phil M.F.U. (Man From Uranus) verantwoordelijk voor alle strange sounds op het album. Elliott Arndt voegt nog wat percussie en fluittonen toe aan het geheel. Dat alles is tot een geheel geproduceerd en gemixt door Malcolm Catto (Heliocentrics).

Titeltrack ‘Big Moonlight (Ookii Gekkou)’ is gebaseerd op een jazzy drumshuffle en de soepele en heldere zangstem van Cathy Lucas, aangevuld met een twangy gitaarriffje, exotische fluittonen en orgelklanken én de nodige bliepjes en piepjes. De wha-wha gitaar, speelse percussie en het relaxte baslijntje geven ‘Phase One Million’ een laid-back, funky sound mee.

Op ‘The Organism’ klinkt Vanishin Twin als een organisch geheel. Door een kakofonie aan geluiden (met name percussie, fluit en de strange sounds van onze man van Uranus) waant de luisteraar zich in een ver tropisch regenwoud of ten minste in de Amazone-gebied van Diergaarde Blijdorp. Die sfeer trekt Vanishing Twin nog even door op ‘In Cucina’ waarin ook een terugkerend oriëntaals melodietje is verwerkt.

Het opgewekte ‘Light Vessel’ is een futuristische track waarvoor de band de vocoder van zolder heeft gehaald en heeft afgestoft. De future funk van ‘The Lift’ vormt de eigenzinnige afsluiter van Ookii Gekkou. Daarmee heeft Vanishing Twin het lekkerste voor het laatst bewaard. En zo hoort dat ook met een toetje!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Vanishing Twin Label:Fire Records
Manu

Manu Delago - Environ MeEen alomvattend project, zo kun je het nieuwe album van Manu Delago gerust...

Cover Julia Shapiro - Zorked

Julia Shapiro - Zorked Julia Shapiro is in het dagelijks leven frontvrouw van de Amerikaanse indie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT